BalkansPress

Dobro došli!

Ruski naučnik Vladimir Šalak, koji se već 20 godina bavi analizom sadržaja tekstova, došao je do zaključka da kretanje migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka ka Nemačkoj nije slučajno i da ih tamo namerno upućuju SAD i Velika Britanija putem objava na društvenoj mreži “Tviter”.

Sve društvene mreže se nalaze u određenoj vezi i obično se objava sa jedne mreže odmah duplira na drugim. “Tviter” je zgodan za analizu jer dozvoljava da se izdvoje parametri poput onih odakle i putem kog uređaja je postavljena objava”, rekao je za “Sputnjik” Šalak, koji je doktor filozofskih nauka i viši naučni saradnik Instituta filozofije RAN.

Zaključak da kretanje migranta ka Nemačkoj nije slučajno proizišao je iz obrade javno dostupnih podataka pomoću kompjuterskog programa.

Objašnjavajući postupke, Šalak je naveo da se najprije “aritmetički prebrojavaju određeni predmeti, a analiza sadržaja na osnovnom nivou pokazuje koliko se često pominju neke reči ili fraze”.

Zatim se na osnovu tih zaključaka, koji su neprimetni oku običnog čoveka, a rezultat su obrade vrlo velike količine podataka, dolazi do određenih zakonitosti.

 

 

Šalak je naveo da su u početku članovi naučnog tima našli poruke na internetu gde se pominju samo izbeglice, a potom se ispostavilo da se u toj masi podataka u čak 70 odsto pominje upravo Nemačka i da tamo figurira fraza “izbeglice su dobrodošle”.

Posle toga su sproveli analizu kako bi utvrdili gde su registrovani “Tviter” profili odakle potiču te objave. I dobili su vrlo interesantan rezultat.

– Većina tih objava poreklom je iz SAD i Velike Britanije. Čudno je to što ne pozivaju izbeglice k sebi, već ka susedima. Očigledan je zaključak da su ovu kampanju i organizovale upravo ove države – istakao je Šalak.

Prema njegovim rečima, lokomotiva EU je Nemačka, a EU je prevelika da bi se tek tako srušila.

– Ipak, dovoljno je podrivati najjaču ekonomiju i normalan život u Nemačkoj i EU će se raspasti na delove. A, vidimo da su se tamo aktivirali neonacisti i lokalne desničarske partije koje po kampovima za izbeglice prave probleme – naveo je Šalak.

On smatra da će sve to dovesti do toga da EU počne da puca po šavovima, odnosno da počne da se raspada, što će za posledicu imati “bežanja kapitala iz Evrope u SAD”.

– To je Americi vrlo zgodno jer oni na svakom ratu zarade. Sa druge strane, to će opet dovesti do podrivanja ekonomije Rusije ako Evropa prestane da od nas kupuje sirovine. Ciljevi mogu biti odvojeni od posledica, ali su potpuno realni – ocenio je Šalak.

On je rekao da “Tviter” najoperativnije reaguje na sve što se dešava, informacije se ažuriraju bukvalno iz minuta u minut i, kako ističe, u tom smislu je on vrlo dobar za analizu, jer tu nema nikakve cenzure.

Šalak je naveo da se s ciljem privlačenja pažnje velikog broja ljudi aktiviraju programi kojima upravljaju takozvani botovi.

– Njihov zadatak je da se privuče pažnja top vestima. Društvene mreže su dobar mehanizam za manipulaciju društvenom svešću – zaključio je Šalak.

(Izvor: Sputnjik)

Scroll to top