Prvi sukob između ukrajinskih snaga bezbednosti i ustanika samoproglašene Donjecke Narodne Republike odigrao se noćas u rejonu donjeckog aerodroma, saopštilo je Ministarstvo odbrane DNR.

Bez obzira na objavu prekida vatre u Donbasu, Donjeck i druga naseljena mesta regiona ponekad su izloženi granatiranju. Gradska infrastruktura Donbasa je teško oštećena.

Gradsko veće Donjecka saopštilo je ranije da su građani Uskrs dočekali uz zvuke artiljerijskih salvi. Oko 7.30, minobacačka granata je pogodila kuću u Kujbiševskom rejonu. Tom prilikom niko nije povređen.

„Danas, u svetu noć, dve pešadijske jedinice ukrajinske vojske izvele su napad na selo Žabunjki, koje se nalazi u blizini donjeckog aerodroma. Došlo je do direktnog sukoba, napad je odbijen. Od naših vojnika niko nije povređen“, prenosi „Donjecka agencija novosti“ reči predstavnika pres-službe vojnog resora DNR.

 

BOLNICA U DONjECKU GRANATIRANA UPRKOS PREKIDU VATRE

Jedna bolnica u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga, granatirana je danas, na pravoslavni Uskrs, uprkos prekidu vatre, ali žrtava nije bilo, saopštili su lokalni zvaničnici.

Četiri granate pogodile su rano jutros bolnicu, od kojih su tri eksplodirale na zemljištu bolnice dok je jedna pala na krov, ali nije eksplodirala, izjavio je načelnik distrikta Kujbiševski u Donjecku Ivan Prihodko.

Prihodko je rekao da su granate lansirane iz mesta Piski pod kontrolom ukrajinske vojske, blizu sada razorenog aerodroma u Donjecku, koji drže pobunjenici od januara.

"Šteta je beznačajna i nema žrtava", rekla je portparolka proruskih snaga Julijana Bedilo za AFP.

Iako se primirje dogovoreno 15. februara u Minsku između vladinih i proruskih snaga uglavnom poštuje, izolovani sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine.

Borbe se uglavnom odvijaju oko nekadašnjeg aerodroma u Donjecku i sela Širokina, 10 kilometara udaljenog od strateške luke Marijupolj, poslednjeg velikog grada koji se nalazi pod kontrolom vladinih snaga u zoni konflikta.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS), koji nadgledaju poštovanje prekida vatre, izvestili su o "obnovljenim intenzivnim borbama" u subotu uveče u Širokinu, nakon tri dana relativnog mira na tom području.

Portparol ukrajinske vojske Oleksandr Motuzianik saopštio je danas da je registrovan "značajan porast broja izviđačkih letova neprijatelja", sa 30 preleta dronova u protekla 24 sata.

U istom periodu povređena su dva ukrajinska vojnika, dodao je portparol.

NATO PONOVO OPTUŽIO RUSIJU DA ISPORUČUJE ORUŽJE U DONBAS

NATO je ponovo izašao sa navodima da Rusija isporučuje oružje ustanicima na istoku Ukrajine, piše „Frankfurter algemajne cajtung“, pozivajući se na neimenovani izvor u Alijansi.

„Ponovo smo primetili podršku ustanicima u oružju i obuci ljudi. Rusija i dalje šalje trupe i naoružanje preko otvorene granice sa Ukrajinom“, rekao je sagovornik lista.

Alijansa pretpostavlja da Rusija isporučuje oklopnu tehniku, artiljeriju i sisteme PRO. U NATO-u su naglasili da su u upotrebi čak i savremeni tenkovi, kao što su T-80 i T-90, navodi ovaj list.

U odnosu na situaciju u trenutku zaključivanja Minskog sporazuma 12. februara, ustanici sada poseduju veću količinu ruskog naoružanja. NATO je odbio da komentariše kakvi su dalji planovi ustanika, ali Alijansa neće dozvoliti dalje širenje njihove teritorije, pišu nemačke novine.

Ovakve izjave su se pojavile uoči sastanka šefova diplomatija Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, na kom će se razgovarati o realizaciji Minskog sporazuma.

(Izvor:sputniknews.com)

Scroll to top