O momku koji je poklonio patike ženi koja, zajedno s decom, živi od milostinje sugrađana u gradskom prevozu, priča cela Srbija. On je Rade Jovanović i ima 20 godina – tri manje od mlade žene kojoj je pomogao. Sa porodicom živi kao podstanar, od 2014. kada mu je u Obrenovcu voda odnela dom, koji takođe nije bio njegov.

Ljudi koji prose u autobusima deo su svakodnevice svih koji koriste gradski prevoz. Ipak, retko im se neko obrati ili pomogne.

 

"Kada sam je video bosu, neke emocije su proradile u meni i rekao sam sebi da moram, da imam ogromnu želju da joj pomognem u smislu da nađem neku obuću da ima da obuje, da joj ne bude hladno. Na poslu sam imao neke stare patike koje sam poneo i tih par dana dok je nisam sreo ponovo, ja sam nosio u rancu te patike", rekao je Rade Jovanović.

Za razliku od ostalih putnika koji su, kaže, samo posmatrali šta se dešava, Danijela je reagovala kako se i nadao.
"Ona je bila oduševljena, oči su joj se caklile i zaista to nešto moje malo njoj je predstavljalo ceo svet. Ona je unutra mnogo čistija od nekih lažnih ljudi, koji mirišu veštački spolja. To mi je zaista drago, jer kako god ona izgledala, ona je zaista duša od osobe. Jer svi smo mi ljudi, ali je retko ko čovek", kaže ovaj mladić.

 

Kakva je Danijela, Rade je saznao razgovarajući s njom i pre nego što joj je poklonio patike. Kakav je Rade, sada znamo svi.
"Jako sam ponosna kao sestra i zaista mi je drago što imam takvog brata. Znači mi mnogo zaista i želela bih da poručim ljudima: probudite se već jednom", kaže Radetova sestra Nada Jovanović.
Zbog životnih okolnosti, Rade je napustio srednju školu. Završava je vanredno jer radi da bi, kaže, jednog dana mogao da upiše frizersku akademiju, o kojoj sanja.

(rts.rs)

Scroll to top