Ne bi iznenadilo da se zbog promene klime kod nas pojave i neke od egzotičnih vrsta, poput udava i zvečarki, kaže prof. dr Stanimirović.

Proleće i prolepšanje vremena izmamilo je zmije, koje širom Srbije seju paniku među građanima!

Nakon što je prošle godine u autobusu „Niš ekspresa“ uhvaćena zmija dugačka oko dva metra, koja se čak jednoj putnici obmotala oko noge, samo nekoliko dana kasnije sličan stres preživeo je i Vranjanac koji je u automobilu zatekao ozloglašenu otrovnicu - poskoka. Još jedna zmija izazvala je nedavno paniku na autobuskoj stanici u Beogradu izmilevši iz jedne torbe. Ovi gmizavci primećeni su i u blizini škola i vrtića, pa su učestali pozivi komunalnim i specijalizovanim službama.

Prof. dr Zoran Stanimirović, šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine, kaže da ova pojava nije ništa neuobičajeno.

 

- Radi se o tome da je, uprkos toplijem vremenu, za zmije, čiji metabolizam zavisi od spoljnih temperatura, još uvek hladno. Stoga one traže kamenje i mesta koji su osunčani. Ne znači da ih ima više, već da su se samo koncentrisale na manjem prostoru - navodi Stanimirović i naglašava da zmije obično nisu agresivne, već je njihova uloga u prirodi vrlo korisna.

Ipak, kako kaže, klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju sve većoj rasprostranjenosti zmija i treba očekivati da će ih biti sve više.
- Sa migracijama ljudi, migriraju i životinje. Egzotičnih vrsta zmija i danas ima na ulicama Srbije zbog nesavesnosti uzgajivača, ali one zasad ne mogu da prežive u ovim klimatskim uslovima. Međutim, ne bi iznenadilo da se, zahvaljujući rastu temperatura, neke od ovih vrsta, kao što su udavi i zvečarke, jednom pojave i kod nas.

NEKE OD ZMIJA KOJE TRENUTNO POSTOJE U SRBIJI


Pribranost
ŠTA RADITI KADA NAIĐETE NA ZMIJU

Stanite i umirite se
Nemojte se plašiti ili paničiti
Pripremite štap ispred sebe tako da, ako krene prema vama, možete da je odgurnete
Ako ne ode sama, bacite manji kamen blizu nje, ili lupkajte štapom ispred nje da je oterate
Nemojte zmiju udarati štapom, gađati kamenom ili ubiti.

 

Istine i zablude

1 Otrov zmije je najbolje odmah isisati Netačno
Rana se nikako ne sme isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikroranica preko koje otrov može ući u krvotok.
2 Ranu od ujeda zmije prerežite nožem Netačno
Ne treba rezati ranu, jer se tako ona još više zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.
3 Nakon ujeda zmije odmah otrčati po pomoć Tačno i Netačno
Važno je da se protivotrov primi što pre, ali je izuzetno važno i da se ujedena osoba umiri. Panika i nagli pokreti ili trčanje ubrzavaju krvotok i doprinose širenju toksina.
4 Uhvatite zmiju nakon ujeda da bi lekari znali koji protivotrov da daju Netačno
Lekari u domovima zdravlja u većini slučajeva ne znaju da prepoznaju koja je zmija otrovna, a koja ne. Tako možete ugroziti i bezbednost drugih ljudi.
5 Ne vredi pričati glasno kako bi oterali zmije Tačno
Zmije ne čuju, već reaguju na vibracije. Najbolje je da nosite štap kojim možete da lupkate ispred sebe ili šuškate po opalom lišću ili žbunju. Zmije će se skloniti same.


(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top