BalkansPress

Dobro došli!

Transplatacija materice, ugradnja veštačkog rebra, vraćanje odsečene šake na ruku, operacija tumora na mozgu dok je pacijent budan samo su neke od operacija koje su srpski lekari uradili poslednjih nekoliko meseci, a koje su zadivile Srbiju, ali i svet.

Transplantacija materice

Na čelu tima bili su Zoran Radojičić i Miroslav Đorđević

*Foto: RAS/ Na čelu tima bili su Zoran Radojičić i Miroslav Đorđević

 U Beogradu je 31. marta u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj urađena prva transplatacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama. Operacija je počela oko osam ujutro i trajala je duboko u noć.

Reč je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje dece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja kojoj je presađena materica uskoro imati potomstvo.

   

Ekipu lekara iz Srbije predvodio je profesor Zoran Radojičić i profesor Miroslav Đorđević, a u izvođenju operacije pomagali su im kolege iz Švedske predvođene Matsom Branstrumom.

Pacijentu iz Nemačke 50 puta stalo srce

*Foto: Klinički centra Srbija / Privatna arhiva

Za doktorku Milenu Srbić iz Urgentnog centra čulo se i van granica naše zemlje, pošto je uspešno reanimirala Nemca kome je pozlilo tokom leta te je avion prinudno sleteo u Beogradu.

  

Borba za njegov život trajala je celu noć, ali se pacijent nakon toga uspešno opravio i otišao za Nemačku.

3D rebro iz Kragujevca

Foto: N. Raus / RAS Srbija

 

Lekari grudne hirurgije KC Kragujevac ugradili su pacijentkinji Jonki M. (66) veštačko rebro koje je napravljeno od veštačkog materijala, a operaciju je vodio hirurg profesor Slobodan Milosavljević.

   

Posle kompletne dijagnostike, koja uključuje i multislajsni skener grudnog koša pacijentkinje, poslat je snimak na Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i urađena je matematička rekonstrukcija. Na fakultetu je urađen kalup u koji je izliven medicinski cement, ojačan titanijumskim žicama radi stabilnosti zida grudnog koša. U kalupu, dva dana pre operacije, izliven je anatomski implantat rebra, koji je zatim sterilisan i onda je tako pripremljeni implantat rebra ugrađen kod pacijentkinje.

Stručnjaci Urgentnog centra devojci prišili odsečenu šaku

Katarina Geber

*Foto: Promo Katarina Geber

 

Podvig su izveli i lekari Urgentnog centra kada im je stigla pacijentkinja kojoj je štamparska mašina odsekla šaku, a tim predvođen profesorom Čedomirom Vučetićem, nakon pet sati borbe, pacijentkinji uspešno vratio šaku na ruku. Samo nedelju dana nakon operacije Katarina oseća prste, a stručnjaci očekuju da će se ona u potpunosti oporaviti.

Operacija tumora na mozgu dok je pacijent budan

*Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

 

Da je moguća operacija tumora na mozgu dok je pacijent u budnom stanju pokazali su lekari neurohirurgije KCS, a tumor je operisao dr Dragan Savić.

Ne samo što je čuo sve što se događalo u sali, pacijent J.N. (41) iz Beograda je i razgovarao sa neuropsihologom, koji je na taj način kontrolisala njegovu motoriku ruku, nogu i govora.

 

Pre same intervencije, pacijent je prošao neuropsihološko testiranje, koje je umnogome pomoglo hirurgu u sali. Nakon šest sati testiranja, neuropsiholog dr Gordana Tomić ustanovila je da je pacijent natprosečno inteligentan, ali da postoji pad u kognitivnim funkcijama, pamćenju, povezivanju stvari i da je za sve to bio odgovoran tumor.

Pacijent je prvo bio uspavan, dok mu je hirurg otvorio kost glave i isekao moždanu opnu. Tek kada se prešlo na rad na samom mozgu lekari su ga probudili. Zanimljivo je da tokom operacije pacijent ne oseća nikakav bol, jer moždano tkivo nema nervne završetke za to.

U Centru za gama nož zračeno 745 pacijenata za godinu dana

U istoj bolnici odlične rezultate ostvario je i Centar za gama nož, gde je zračeno 745 pacijenta u prvih godinu dana, što je rekord u svetu.

Svi ovi lekari danas su bili na prijemu kod ministra Zlatibora Lončara, a među društveno odgovornim kompanijma koje su ulagale u zdravstvo ministar Lončar se zahvalio i Blic fondaciji.

Lončar je naveo je da se na ovome neće stati, da će se raditi na stvaranju uslova kako bi mladi lekari prevazišli i ove rezultate koji su "u svetskim razmerama".

- Zahvaljujući i jednima i drugima srpsko zdravstvo danas nije među najgorima, čak smo preskočili sedam, osam zemalja EU - rekao je Lončar na sastanku. 

 

(Izvor: Blic.rs)

 

Scroll to top