BalkansPress

Dobro došli!

Šanse da ženka rode preživi bez stalnog partnera iznose oko pet odsto, potvrđuju ornitolozi. A upravo se to događa ovih dana u mestu Riđevci kod Trstenika, gde u gnezdu na visokom električnom stubu, kod dvorišta porodice Pantelić, ova zakonom zaštićena ptica leži na jajima.

Zahvaljujući Pantelićima i članovima Udruženja "Zlatno pero" iz Kruševca, roda po imenu Zlata, iako divlja, od njih uzima hranu i vodu. Do prošlog petka snabdevanje i briga oko "porodilje" bili su zadatak njenog partnera, koji je, nažalost, uginuo nakon teške povrede levog krila.

- Mužjaka rode nismo uspeli da spasemo, jer je povreda bila kobna i uočena je kasno, pa veterinari nisu mogli ništa da učine - priča za "Novosti" Miroslav Stojanović, predsednik Udruženja za odgoj, zaštitu i proučavanje ptica i njihovog staništa "Zlatno pero", čiji članovi sve ovo rade volonterski. - Stručnjaci su nam napomenuli da su male šanse da do ženke dođe novi mužjak, deset odsto, a pet da sama preživi. Naime, rode ne uzimaju hranu od ljudi, a pošto mora da leži na jajima, ne može u potragu za njom.

 

Tako bi "samohrana" roda praktično uginula da se u njeno prehranjivanje nisu uključili ovi borci za ptice. Kupili su zalihe ribe i džigerica, kao i štap uz čiju pomoć hrane rodu sa zemlje. Uz savete stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode i jagodinskog zoo-vrta, pažljivo pomažu rodi da materinstvo iznese do kraja.

- Ceo proces potrajaće nekih 100 dana, a ukoliko dobijemo žive i zdrave mladunce smatraćemo da ovo nije samo čudo, već podvig - svedoči Zoran Jakovljević iz Udruženja "Zlatno pero", dok kolegi Petru Milutinoviću govori da pod hitno treba nabaviti zalihe hrane i za njenu "decu".

Udovica Zlata jede od 300 do 500 grama mesa dnevno, a "zlatnoperci" vodu ušpricaju u ribe, kako bi zadovoljili dnevne potrebe ptice za tečnošću. Kada nisu u Riđevcima, u ataru sela Počekovina, krilatu stanarku hrane vredni Pantelići, supružnici Ljubiša i Zorica, baka Milena, sin Aleksandar i snaja Jovana.

- Taj par roda kod nas dolazi od 2014. godine, a gnezdo je kod naše kuće. Pticama do sada nije bila potrebna pomoć, a sami su podigli petoro mladunaca - svedoči za "Novosti" Ljubiša Pantelić.

 

Članovi udruženja "Zlatno pero" dugačkim štapom snabdevaju rodu hranom i vodom

Kako je gnezdo postavljeno vrlo visoko, ne može se videti koliko će se jaja izleći ovog proleća, odnosno sa koliko rodića će se Zlata odseliti na jug.

 

Porodica Pantelić, u čijem dvorištu se gnezde rode

- Bili smo potreseni kada se povredio mužjak i na kraju, kada smo ga izgubili, a sada svi imamo zadatak da spasemo ženku rode - priča otvorenog srca Zorica. - Komšije i meštani našeg i susednog sela u prolazu obavezno zastanu i pogledaju u gnezdo. Svake godine smo dočekivali par roda. Uvek sa ponekom grančicom obnavljaju gnezdo i tu podižu mladunce.

MUŽJAK POKIDAO KOST

Stručnjaci U Veterinarskoj stanici Kruševca posvedočili su "Novostima" da je mužjak rode najverovatnije stradao tako što se negde zaglavio, pa je u pokušaju da se izvuče, "pokidao" kost i takozvane vazdušne kese. Zadatak ovdašnjih veterinara bio je da ptici pruže prvu pomoć, kako bi se dalje transportovala u specijalizovanu ustanovu na amputaciju krila. Nažalost, roda, koja je bila povređena najmanje 12 sati pre nego su Pantelići to primetili, preživela je put Trstenik - Kruševac, ali je uginula skoro odmah po prijemu u ambulantu.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top