BalkansPress

Dobro došli!

Priča o najvećoj prevari u građevinarstvu u Filmskom gradu poznata je svima. Ova afera i dalje je aktuelna, a kada će biti stavljena tačka na čitavu priču i još uvek se ne zna.

Mira i Goran Mišeljić 06.06.2006. godine kupili su stan u izgradnji u naselju Filmski grad, na opštini Čukarica u Beogradu od firme "Delta legal". Čitava ušteđevina ove porodice, 45.400 evra tog dana otišla je u ruke "Delta legala", odnosno njenog direktora Aleksandra Lukića. Obećano im je da će izgradnja stana biti gotovo za godinu dana, odnosno 2007 godine, međutim, do toga nije došla, a gradilište je ostalo prazno.

 

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

Mira i Goran su tada po savetu advokata tražili da dobiju mogućnost da sami uknjiže stan. Kako je "Stankom" bio glavni investitor, bila je potrebna njihova saglasnot i porodica Mišeljić je dobila mogućnost da sama uknjiži stan, nakon izgradnje, navodi Espreso.rs.

Umesto izgradnje u obećanom roku i poštovanja porodica koje su platile svoj krov nad glavom, rezultat poslovne saradnje između jednog od najvećih graditelja devedesetih u Beogradu, poslovnog sistema "Stankom", u vlasništvu čuvenog Žike Muštikle i mladog biznismena Aleksandra Lukića, direktora firme "Delta Legal", završio se višestrukim prevarama koje nažalost i dalje traju.  U međuvremenu "Delta legal" odlazi pod stečaj. Sve biva prebačeno na Stankom, ali uporedo i Stankom odlazi u stečaj 2011. godine, da bi samo godinu dana nakon toga firma bankrotirala. Stečajna upravnica Stankoma od tada do danas je Andrijana Živanović.

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

Posle proglašenja stečaja u obe firme dogovor Lukića i Žike Muštikle s početka poslovanja pao je u vodu. Sada su o svemu odlučivali stečajni upravnici, a kupce stanova niko nije obavestio ni o čemu.  Otvarale su se dve mogućnosti: da kupci traže novčano potraživanje ili pravo na stan. Porodica Miškjević odlučila se za ovo drugo, iako su mu mnogi pričali da je to rizik, jer ako se gradnja ne završi do kraja, oni ostaju bez stana.

 

- Sve ovo je bio jedan veliki rizik, ali ja sam pristao na to, po savetu advokata. Mi smo 10 godina podstanari, čekajući na svoj stan, stan koji smo platili istog dana u kešu. Verujte mi da smo toliko para dali da smo mogli da kupimo još jedan. Ipak, nisam znao da će epilog priče biti ovakav - priča Goran za Espreso.rs.

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

Nakon postignutog dogovora i sudskog poravnja, "Stankom" u stečaju je nastavio sa izgradnjom stanova. Naime, u priču se uključuje građevinska firma "PEPO gradnja"  i njen vlasnik Drago Ivanić (ista firma izvodila je radove i 2006. godine, ali pod drugim imenom - "Grmeč gradnja") koja u dogovoru sa stečajom upravom i Delta legala i Stankoma, nastavlja da gradi stambeni blok u Filmskom gradu 2012. godine.

Goran nam priča kako je svakodnevno obilazio gradilište, da bi znao kako napreduju radovi, jer ih iako su kupci, niko ih ni o čemu nije obaveštavo. Prošle godine priča porodice Mišeljić dobila je još jedan dramatičan obrat. Naime, oni su znali koji je tačno njihov stan, te je Goran često odlazio da obilazi svoj dom.

 

- Posle Nove godine obilazio sam gradilište i ušao u svoj stan da vidim šta je napravljeno. Tada je usledio šok. Zidovi drugačiji, pločice u kupatilu promenjene. Pomislio sam da sam promašio stan, ali ne. Odmah mi je sve bilo jasno - stan je prodat. Pitao sam inženjere koji su bili tu, a oni su mi rekli da je bila neka žena iz Hrvatske koja je pokazala ugovor, overen kod notara, te da je ona tražila od njih da joj promene pločice, što su i uradili. Malo je reći da sam bio u šku - objašnjava Goran i dodaje:

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

- Posle 10 godina čekanja na svoj stan, saznajem da mi je stan prodat. Nije mi bilo pravo, naravno. Bio sam razočaran, ljut, raspitivao se kod tih ljudi na gradilištu, a oni su mi sve vreme govorili: "Nismo ti mi prodali stan nego stečajna upravnica Andrijana". Nisam želeo da grešim dušu i napadam bilo koga, ali onda sasvim slučajno saznajemo ko je kupio naš stan. Porazgovarili smo sa ženom, ona nam je pokazala njen, mi njoj naš. Ona je naš i njen ugovor odnela PEPE gradnji, međutim, oni su joj rekli da moji papiri nisu čisti i da sam zakasnio jer nisam tražio novčano potraživanje i da u tom slučaju nemam pravo na stan. U stvari ja nemam veze sa njim i tim, jer sam ja tražio pravo na stan, koji sam isplatio u celosti istog dana kada je ugovor potpisan - priča Goran.

 

On dodaje da je kasnije saznao da je Andrijana Živanović, stečajna upravnica Stankoma, PEPE gradnji prodala njihove kvadrate, ne vodeći računa o tome da je Goran prvi kupac stan!

- Moju porodicu i mene niko nije obavestio o tome. Andrijana Živanović je napravila krivično delo. Ona je već prodat stan ponovo prodala. Dakle, posle mene postojala su još dva kupca. PEPE gradnja i žena koja je od njih kupila stan. Advokati PEPE gradnje su sve te kvadrate, koji ne pripadaju njima, jer su već prodati, provukli kroz Privredni sud, što je zaista tragično po sve nas - objašnjava Goran.

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

Goran nastavlja svoju priču... Nakon sazanja da mu je stan prodat, sredinom januara 2016. godine, odlučio je da sa porodicom dođe u svoj dom, ali na samom ulazu u zgradu zatekla ih je stravična neprijatnost. Naime, Goran, njegova supruga, brat i mjaka od 70 godina bivaju pretučeni od strane Draga Ivanića, njegovog brata i sinova!

- Taj incident dogodio se prvog februara prošle godine. Krivični postupak protiv njih se i dalje vodi. Policija je nas je okarakterisala kao oštećenu stranu, ali i dalje se ništa ne dešava, odnosno još nisu procesuirani, verovatno se čeka da slučaj zastari. Da sam došao da se bijem, ne bih došao sa majkom, koja je zadobila nekoliko udaraca u glavu. Završili smo na urgentom centru. Mislio sam da je ovo pravna država, ali izgleda da nije - priča Goran.

 

Nakon ovog incidenta Goran i njegova supruga zvali su Zoranu Mihajlović, ministarku građevine, Sinišu Mlaog, gradonačelnika Beograda, Sašu Jankovića, tada zaštitnika građana i od svih su dobili isti odgovor - "to je privatan posed, ne možemo ništa, da je državni nešto bimso mogli da preduzmemo i reagujemo".  Ali, onda se postavlja pitanje - zar stečajnu upravu ne postavlja država?! Nekoliko meseci nakon ovog incidenta, po savetu advokata Goran je odlučio da uđe u stan.  - 11. oktobra 2016. godine odlučio sam da uđem u svoj dom. Nisam više imao ni živaca ni strpljenja. Prvi sam kupac, stan je moj - priča Goran i dodaje:

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

- Moja porodica i ja smo se uselili, a pošto smo se plašili da se incident ne ponovi, odnosno da nas ponovo ne tuku, došli smo u pratnji prijatelja, a pozvali smo i policiju, jer smo probili vrata. Napravili su zapisnik i rekli nam: "Što nas zovete ljudi, pa vi ste ušli u svoj stan". Zatim je usledio šok. Mi ulazimo, a nečije stvari već u stanu. Stan je bio kompletno namešten. Žena koja je kupila naš stan bila je u tom trenutku jedina koja se uselila. Nije živela ovde jer nije bilo struje i vode, ali je apsolutno sve prebacila. Mi smo njene stvari izbacili ispred stana. U roku od tri dana, kada sam ja sa porodicom ušao, Ankica, žena kojoj je naš stan prodat, dobila je stan na spratu iznad. Premda nije bilo struje i vode, dogovorili smo se da na smenu čuvamo stan, jer smo se plašili da ako nikoga ne bude unutra, možda više nikada nećemo moći da uđemo. Onda nastaje još gora situacija - priča Goran i nastavlja:

 

- 20 dana sam bio zatočen u ovom stanu. Zaključan. Promenili su bravu na ulaznim vratima zgrade, i ona je sve vreme bila zaključana. Nije postojala mogućnost da izađem, sem da skočim s trećeg sprata. Supruga mi je 20 dana na konopac donosila hranu i vodu. Na jednom krevetu, u mraku, sam zaključan u zgradi - objašnjava Goran. Iz stana je uspeo da izađe na dan useljenja, koje je organizovala opština Čukarica, a kojem je prisustvala i stečajna upravnica Andrijana Živanović, ge su ključevi stanova uručeni malom brokju ljudi, dok je ostalo još 120 prevarenih porodica.

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

- Ubrzo nakon toga mi smo se preselili i konačno nakon 10 godina potucanja po privatnom smeštaju, useli smo se u svoj stan.

Ipak, ovo nije kraj priča. Iako su več 8 meseci u stanu koji je njihov, porodica Mišeljić mora da ga napusti. Naime, Prvi osnovni sud je doneo rešenje o privremenoj meri isljenja do okončanja sudskog postupka.  - Navodno sam ja uzurpirao imovinu PEPO gradnje, i to nije moj stan. To je njihovo obrazloženje. Ali, zaboravljaju jednu jako bitnu stvar. U momentu ulaska mene i moje porodice, taj stan po njihovom, nije pripadao Dragu iliti PEPE gradnji već ženi kojoj su ga prodali - priča Goran.  Sada je na vrata porodice Mišljević zakucao sudski izvršitelj, Miloš Joksimović, koji želi da ih izbaci iz njihovog doma. Mišljevići su došli do informacije da će izvršitelj Joksimović dobiti 7.000 evra ukoliko ih izbaci iz stana.

 

- Taj sudski izvršitelj nas je obavestio o tome dve nedelje pre zakazanog iseljenja. Doša je sa papirom Osnovnog suda. Sudija koja je donela ovu odluku o našem iseljenju, donela je zaključak bez da je razgovarala sa nama, ma nije nas videla uopšte. Sve što je naložila da se uradi, jeste samo po papirima i zahtevima advokata Draga Ivanića. Uložili smo žalbu, ali kada se donese privremena mera, kao što je ova, mi nemamo prava ni da se žalimo - objašnjava Goran. Mira i Goran imaju ćerku od 18 godina koja ima bolesno srce. U tom trenutku ona je bila na operaciji i to je bio jedini razlog zbog kojeg Mišljevići nisu završili na ulici tog istog dana!

Foto: Dragana Udovičić

*Foto: Dragana Udovičić

- Izvršitelj, policija, onaj što obija vrata i advokat Draga Ivanića došli su da nas izbace, ali kada sam im pokazao ćerkinu medicinsku dokumentaciju i objasnio da je na operaciji srca popustili su. Obećao sam im da ću izaći iz stana ako u međuvremenu ne uspem da se dogovorim nešto sa stečajnom upravnicom Stankoma.

- Gospođa ili gospođica Andrijana Živanović ne želi da komunicara sa nama uopšte! Čak šta više, rekla je da možemo da pričamo samo preko Privrednog suda. Ni njeni advokati ne žele da komuniciraju sa našim advokatom. Na kraju je rekla da će nam "možda pomoći ako izađemo iz stana!"

 

PEPO gradnja sada traži od Stankoma i Delta legala da se poništi saglasnost na osnovu koje porodica Mišljević može sama da knjiži stan. Stankom je na to pristao, tj Andrijana Živanović, ali Delta legal ne.  - Tražili su preko privrednog suda da se uvede privremena mera, da ne mogu da uknjižim stan kada sve bude završeno. Međutim, privredni sud je to odbacio kao neosnovano. Nakon toga su se žalili apelacionom sudu koji je takođe odbio tužbu - priča Goran.

Prema svemu ovome, Goran stan može da uknjiži, jer je njegov i za to ima potrebnu dokumentaciju, ali opet, isti mora da napusti!

Porodica Mišljević ostaje na ulici i pored krova nad glavom. Epilog čitave priče je da su kupci prevereni u piramidalnoj šemi i varkama koje se i danas nakon toliko godina i dalje ne stišavaju. Borba traje, a sve čemu se Goran, njegova supruga i ćerka nadaju jeste da će pravda i istina izađi na čistac i da će konačno živeti u svom domu!

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

Stečajna upravnica Andrijana Živanović,  koju smo kontaktirali kako bismo proverili i drugu stranu priče želela je da ukaže na par detalja. - Zakonom o stečaju propisan je rok od 120 dana od dana objavljivanja Oglasa o otvaranju postupka stečaja u Sl.Glasniku Republike Srbije u kome poverioci mogu prijaviti svoja potraživanja od stečajnog dužnika. Važno je znati da su po Zakonu o stečaju rokovi u postupku stečaja prekluzivni. Konkretno to znači da oni poverioci koji propuste da prijave svoja potraživanja od stečajnog dužnika u propisanom roku, po sili Zakona gube pravo da naknadno ističu potražni zahtev od stečajnog dužnika. Porodica Mišeljić nije poverilac stečajnog dužnika PS Stankom Ad u stečaju, a koji stečajni postupak ja vodim. Ona dodaje, da je od kolege koji vodi postupak stečaja društva Delta Legal doo u stečaju dobila informaciju da porodica Mišeljić nije poverilac ni u tom postupku, budući da nije prijavila svoje potraživanje u Zakonom propisanom roku.

 

- Ove činjenice ukazuju da porodica Mišeljić, nije mogla da bude tretirana kao poverilac ni jednog, ni drugog stečajnog dužnika, budući da su sami propustili da prijave svoja potraživanja od stečajnog dužnika. - Sa ciljem da se u što većoj meri izmire obaveze prema stečajnim poveriocima koji imaju utvrđena potraživanja od stečajnog dužnika, PS Stankom u stečaju je 2014.godine započeo poslove gradnje, a kako bi se konačno izgradili objekati koji su počeli da se grade još 2004.godine i čija je gradnje prekinuta 2007.godine, a od kad ti objekti stoje nezavršeni i sve više i više propadaju - dodaje ona.

Foto: Dragana Udovičić

*Foto: Dragana Udovičić

- Napominjem da je postupak stečaja nad PS Stankom AD u stečaju započet 2011.godine, da je završetak gradnje pomenutih objekata započet 2014.godine i da se sve to vreme nama porodica Mišeljić nije obratila ni jednim jedinim dopisom.  - Prvi put smo za pomenutu porodicu saznali 2016.godine kada je objekat u kome se nalazi sporni stan bio pri kraju gradnje i kada je Gospodin Goran Mišeljić nasilnim putem, suprotno svakoj zakonskoj proceduri, pokušao da obije vrata spornog stana i u isti se useli. Kako mu ovaj pokušaj nije uspeo, Gospodin Mišeljić je preko Privrednog suda u Beogradu podneo zahtev da mu se predmetni stan izluči iz stečajne mase i preda u državinu kao vlasniku, što znači da je tada porodica Mišeljić prvi put primenila jedan legalni institut sa namerom da ostvari svoja prava.

 

- Uvidom u predmetni Zahtev i priloženu dokumentaciju uz isti utvrdila sam da je Zahtev nekompletan i isti sam odbila, pri čemu sam istovremeno Gospodina Mišeljića uputila na prigovor koji može podneti protiv moje odluke Privrednom sudu u Beogradu, a što je Gospodin Mišeljić i učinio. Ceneći navode iz prigovora i uvidom u dostavljenu dokumentaciju stečajni sudija je utvrdio da dostavljena dokumentacija ne dokazuje nesporno sva imovinska i poverilačka prava porodice Mišeljić, te je utvrdio da bi se dokazivanje takvih prava moralo vršiti u parničnom postupku, iz kojih razloga je odbio prigovor Gospodina Mišeljića i istog uputio na parnicu.

Foto: Espreso.rs

*Foto: Espreso.rs

- Opet porodica Mišeljić ignoriše Zakon i pokušava da nasilno reši nastali problem na način što sada uspeva da obije stan i da se u isti useli. Na ovakav nasilni gest mi smo reagovali pokretanjem postupka za ometanje poseda. - Napominjem da je posle svih ovih događaja 22.05.2017.godine porodica Mišeljić pokrenula sudski postupak u kome će pokušati da dokaže da ima stvarna svojinska prava na spornoj nekretnini i zavisno od ishoda te parnice zavisiće i dalja dešavanja u pogledu statusa sporne nekretnine i porodice Mišeljić.

Obzirom da porodicu Mišeljić niko nije obavestio o zakonskom roku od 120 dana, i činjenice da ova porodica ima sve dokaze da je stan njihov, ponovo samo Živanovićevoj postavili pitanje.  *Zašto Mišeljići nisu obavešteni da imaju rok od 120 dana da prijave svoja potraživanja i zašto se onda ugovor uopšte sklapa, kada oni koji su stan ispaltili u celosti, moraju isti da napuste? Kao i kakvu vrstu ugovora je Stankom sklopio sa PEPE gradnjom i kako je konkretno ovaj stan prodat Dragu Ivaniću? Do objavljivanja teksta gospođa Živanović nije odgovorila na ova pitanja.

 

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top