BalkansPress

Dobro došli!

Grčka, Italija, Španija... krenuli su odmori i letovanja, a sa njima i ponude turističkih agencija “u poslednji trenutak”. Proverili smo da li se takvi aranžmani isplate i koliko možete da uštedite.

Pojedine turističke agencije odvele su svoje prve goste na letovanje već početkom maja, čime su otvorile ovogodišnju sezonu. Frst minit ponude završene su već krajem marta, a njih su već sada zamenile one u pet do 12, takozvane last minit.

U agencijama kažu za “Blic” da sa ovakvim ponudama kreću 15-ak dana pred putovanje, da aranžmani jesu jeftiniji, ali da je zato ponuda znatno sužena.

 

- Određeni broj ljudi dođe kada objavimo prvu ponudu (frst minit) jer je tada najveći izbor aranžmana, dok drugi čekaju poslednji trenutak, kada su cene aranžmana snižene za 15-20 odsto u odnosu na regularnu ponudu. Međutim, tada se, sedam dana pred put, prave velike gužve, a građani nemaju veliki izbor smeštaja. Imaju jednu ili dve vile u ponudi, za razliku od početka sezone, kada mogu da biraju koju god hoće - pričaju za „Blic” u agenciji “Viva travel”.

Naši sagovornici dodaju da su najčešći izbor građana solunska i olimpijska regija u Grčkoj.

- Sa last minit popustom građani mogu letovati u Grčkoj, a da za to izdvoje od 29 do 109 evra, koliko će ih koštati prevoz i deset noćenja u nekoj vili - rekli su u ovoj agenciji, gde naglašavaju da su skoro svi aranžmani rezervisani za maj i jun.

Koliko god vam ove cene zvučale primamljivo, postoji, naravno, i jedna caka. Naime, građani posebno moraju da obrate pažnju prilikom odabira last minit ponuda jer se često dešava da je devizni deo zapravo doplata na već fiksnu i obaveznu cenu u dinarima, koja se kreće do 5.000. U takvu cenu nisu uračunate ni takse, pa na kraju kada se sve sabere, letovanje koje zvanično košta 39 evra, zapravo izađe najmanje 79 evra.

U agenciji “Robinson” kažu da su mnoga mesta već sada popunjena, kao i da je izbor za građane koji bi da letuju u junu znatno sužen.

- Last minit ponude su najčešće iste cene kao i frst minit aranžmani. Njih uglavnom koriste građani koji kasno dobiju odmor, nemaju vremena da isplaniraju letovanje, pa na kraju i ne biraju gde će otići. Nažalost, oni tada nemaju veliki izbor, već letuju po principu “daj šta daš” ili “koliko para, toliko muzike” - rekli su za “Blic” u agenciji „Robinson“.

Najmanje cene koje je “Blic” pronašao su 25 evra za Tasos i 35 evra za Eviju, dok olimpijska regija u last minit varijanti košta oko 45 evra za deset dana sa prevozom. Tome treba dodati i dinarski deo u visini od 5.000, odnosno 40 evra, pa se na letovanje u Grčku početkom juna može i za samo 65 evra. Plus hrana i ostali troškovi, naravno.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top