BalkansPress

Dobro došli!

Radnici niške „Jure“ zaposleni na određeno vreme ne smeju da odu na bolovanje jer strahuju da im ugovori kada isteknu više neće biti produženi, kaže za „Blic“ jedan od zaposlenih u toj južnokorejskoj fabrici.

- Posao je vrlo naporan, radi se stojeći, mnogi radnici se žale da ih bole ruke, mišići i kičma. Međutim, niko od radnika koji su prijavljeni na određeno ne sme na bolovanje. Svi strahuju da im po isteku ugovora oni neće biti produženi. Pa tako ćute, trpe i rade dok mogu. I što je najgore, sve je po zakonu jer poslodavac ima pravo da ne produži ugovor radniku koji je zaposlen na određeno.

 

Sa zaposlenima za stalno je druga priča, oni idu na bolovanje bez posledica. To su uglavnom radnici koji su zaposleni na početku, odmah posle otvaranja fabrike - priča za „Blic“ jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovom svedočenju, norme su veoma zahtevne i ne uspevaju uvek da ih ispune.

- Prave se takozvane instalacije. Kada su u pitanju neke lakše, onda nije problem napraviti 150 instalacija u smeni. Ali ako su teže, onda nastaju problemi - menadžeri jure lidere, a lideri radnike, pa oni koji ne rade dovoljno brzo dobiju sankcije, pišu izjave, dobiju upozorenje ili ostaju dva sata posle smene da odrade ono što nisu stigli, ili čak samo da vežbaju brzinu rada. Ta dva sata im se plaćaju, ali mnogima to napravi problem s prevozom, budući da dolaze sa sela. Nismo sigurni ni da li po zakonu poslodavac ima pravo da nas drži dva sata posle smene, čak i uz plaćanje - dodaje ovaj radnik “Jure”.

Sanja Jovanović i Violeta Petrović dobile su otkaze u "Juri" iako su obolele od raka

*Foto: B. Janačković, I. Anđelković / RAS Srbija Sanja Jovanović i Violeta Petrović dobile su otkaze u "Juri" iako su obolele od raka

 

On kaže da zaposleni imaju pravo na pola sata pauze, ali rukovodioci zahtevaju da na radnom mestu budu pet minuta ranije.

- Tako nemamo ni 25 minuta pauze. Neko ih iskoristi da jede, neko da zapali cigaretu... Radnici u noćnoj imaju dve pauze - jednu od 20 i jednu od 10 minuta...

Od državnih subvencija plaćaju radnika godinu i po dana

„Jura“ je 2011. godine otvorila fabriku u Nišu i za tu investiciju od 15 miliona evra dobila podsticaje iz budžeta 10,5 miliona evra. To je 7.000 evra po radnom mestu, budući da je ugovorom predviđeno zapošljavanje 1.500 radnika. Prosečna plata je oko 30.000 dinara, što sa doprinosima iznosi oko 49.000 dinara ili oko 400 evra. Prema toj računici, “Jura” je svakom radniku samo od subvencija isplatila 17,5 plata ili gotovo godinu i po dana rada.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top