BalkansPress

Dobro došli!

Na pitanje "Ukoliko biste danas glasali o članstvu Srbije u EU vaš odgovor bi bio?" najveći broj studenata dao je negativan odgovor, čak 39,7 osto, pokazalo je istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije".

Za ulazak bi glasalo 28,9%, dok nešto više od 8% ne bi izašlo na glasanje. Iznenađuje da nikakav stav o ovom pitanju nema čak 22,4% ispitanih studenata.

Rezultati ovog pitanja samo potvrđuju stav polovine ispitanika da "Srbija neće postati član Evropske unije", dok 24 odsto smatra da će Srbija ući u EU, a formiran stav o ovom pitanju nema 26% studenata.

 

Nešto manje od 50% ispitanika smatra da je glavna prepreka ulaska Srbije u EU pitanje statusa Kosova i Metohije.

Istraživanje je obuhvatilo i ispitavanje stavova studenata o odnosu Srbije i međunarodnih organizacija.

Ogormna većina protiv članstva u NATO

Kada je reč o učlanjenju Srbije u NATO, 88 odsto ispitanika smatra da naša zemlja ne bi trebalo da postane član ove organizacije, 10% je za pristupanje, dok samo 2% o ovome nema stav.

Istraživači objašnjavaju da se ovakvi rezultati mogu tumačiti zbog još svežih sećanja na NATO intervenciju 1999. godine i podržavanjem vojne neutralnosti Srbije koja je proglašena 2007. godine.

Pokazalo se i da nešto više od 60% studenata nije upoznato sa aktivnostima naše zemlje u UN.

Kokus? Šta je to?

Većina ispitanih smatra da Srbija treba da postane član Svetske trgovinske organizacije - STO (48%), stav o ovome nema 37%, dok je 14,1% anketiranih studenata protiv pridruživanja ovoj globalnoj organizaciji.

Najveću, natpolovičnu, podršku pristupanja Srbije STO iskazuju studenti društveno–humanističkih nauka.

Zanimljivo je da 9 od 10 studenata nije upoznato sa radom srpskog Kokusa u Kongresu SAD-a.

 

Sa kim imamo najgore odnose

Što se tiče stavova o bilateralnim odnosima Srbije sa zemljama u okruženju, studenti smatraju da najgore odnose imamo sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Skoro 80% njih smatra da su odnosi sa Albanijom loši, a isto tako je odnose sa Hrvatskom ocenilo dve trećine ispitanika. Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom četvrtina ispitanika loše ocenjuje odnose sa ovom zemljom. Sa druge strane, studenti smatraju da najbolje odnose imamo sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.

Loš odnos prema dijaspori

Većina ispitanika (47%) nije zadovoljna odnosima koje naša zemlja ima prema dijaspori, 38% nema stav, a samo 15% je zadovoljno ovim odnosima.

Kada je reč o celokupnom utisku ispitanika o spoljnoj politici Srbije, njih 50,8% ocenilo je spoljnu politiku naše zemlje kao lošu, a samo oko 29% smatra da je ona dobra.

Istraživanje je obuhvatilo 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu sa ciljem da se sazna na koji način studenti grade svoj stav i koliko su upućeni u svakodnevna politička dešavanja u zemlji i svetu.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top