BalkansPress

Dobro došli!

Postoji ozbiljna sumnja da "Anastasia date", međunarodni sajt za upoznavanje, radi kastinge i fotografiše devojke po Vojvodini i Beogradu, ali da ih prethodno ne informišu o tome gde će njihove slike zapravo biti objavljene.

U Zrenjaninu je kasting zakazan i održan u nedelju, a poziv za dođaj objavljen je i na jednom od najposećenijih lokalnih sajtova, u delu sa plaćenim oglasima, pod naslovom "Program za odrasle: Predstavi lepotu Zrenjanina".

U oglasu se navodi da zapravo agencija "Social Discovery Ventures" poziva sve pripadnice lepšeg pola da učestvuju na kastingu, koji će se održati u bašti lokalnog kluba od 11 do 20 časova. U pozivu stoji i da će sve učesnice dobiti vaučere za kupovinu u iznosu od 2.000 dinara.

 

U priču su se uključila i dva zrenjaninska momka, kojima je ispričano da je sve strogo profesionalno, a traženo je da devojkama poruče da oskudna garderoba nikako ne dolazi u obzir, već moraju biti pristojno obučene, bez minića i otvorenih dekoltea.

Jedan od njih, koji je agenciji pomogao da organizuje kasting, a koji je želeo da ostane anoniman, ispričao je za "Blic" da su za uspeli da okupe 23 devojke iz Zrenjanina za slikanje, i to, kako im je rečeno, za reklamu.

Naslovna strana sajta za upoznavanje

*Foto: Anastasiadate.com / screenshot Naslovna strana sajta za upoznavanje

Gazda kafića oterao Ruse, dolazila policija

- Došlo je i troje Rusa i Ivan T. iz Bačke Palanke, sa kojim sam se upoznao u Slovačkoj i koji mi je i predložio da učestvujem u tom poslu. Devojke su fotografisane, urađen je i kraći video zapis. Tako je bilo sve do večernjih sati, kada su došle moje dve poznanice iz Zrenjanina i pitale o čemu se radi. Kada sam započeo priču, odmah su me upozorile da se radi o prevari, da je u pitanju sajt "Anastasia date" i da su one bile na kastingu u Beogradu, odnosno Novom Sadu - ispričao nam je taj mladić.

Prema njegovim rečima, odmah je reagovao i događaj je prekinut, a vlasnik lokala kada je čuo da se radi o obmani, odmah je isterao Ruse i pozvao policiju, koja je izašla na lice mesta - priča ovaj Zrenjaninac.

Inače, oni koji su imali bilo kakve veze sa organizatorima, u priču uključuju troje Rusa i navode da je je ova agencija ruska. Na njenom zvaničnom sajtu, međutim, navodi se da je reč o "vodećom međunarodnom servisu za upoznavanje koji povezuje ljude širom Evorope". Sajt je na engleskom jeziku, a od fizičkih adresa navodi se jedna na Malti.

Ruse, odnosno "rusku" agenciju "Anastasija date" spominje i Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koj je juče na svom Fejsbuk nalogu prvi i upozorio na ovu prevaru.

 

Uzeli smo od Rusa kontak telefone devojaka

Jedan od momaka iz Zrenjanina, tvrdi da ni on sam nije znao u šta se upleo, već da ga je u sve uvukao izvesni Ivan T. iz Bačke Palanke.

- Pozvao me je nudeći mi priliku da zaradim. Sada kada vratim film, očigledno je bilo znakova za sumnju, jer je kasting tri puta odlagan, pa su na kraju oni o svemu odlučivali. Ono što smo mi uradili, oduzeli smo od Rusa spisak sa kontakt telefonima devojaka i tražili smo da se sve fotografije i video zapisi izbrišu – kaže naš sagovornik.

On tvrdi da se kastinzi i dalje sprovode, da je u planu Petrovaradin, Sombor i još neki vojvođanski gradovi.

MUP intervenisao u kafiću

Iz zrenjaninske policijske uprave "Blicu" je rečeno da nisu dobili nikakve prijave oštećenih devojaka i da policija po tom predmetu ne deluje.

Potvrđeno je da je bilo izlaska policije u lokal u kojem je kasting održan, ali po prijavi vlasnika koji je tražio da se iz lokala udalje organizatori događaja.

Kasting i na Petrovaradinu

*Foto: RAS Srbija

 

Kasting za "dejting sajt" održan je juče na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, u luksuznom hotelu "Leopold". To nam je potvrđeno u samom hotelu, a na licu mesta nismo zatekli mnogo devojaka koje su učestvovale, ali jesmo fotografa.

*Foto: RAS Srbija

Događaj nije najavljen preko medija, kao što je bio slučaj u Zrenjaninu, a na društvenim mrežama takođe nismo uspeli da pronađemo poziv za fotografisanje.

 

Jurić: Roditelji i mladi, budite oprezni

Na celu priču oko problematičnog kastinga gde se devojke pozivaju da se fotografišu ruski "dejting" sajt ali bez potpunih informacija u koje svrhe će njihove fotografije biti korišćenje, ukazao je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Igor Jurić

*Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija Igor Jurić

Jurić je, pošto je obavešten o tom slučaju koji se dogodio u Zrenjaninu, apelovao putem društvenih mreža na roditelje i mlade da budu obazrivi, a u izjavi za "Blic" kaže da Fondacija pomno prati svaki slučaj i pokušaj zloupotreba, pogotovo kada su deca i mladi u pitanju.

- Apelujem ovom prilikom pre svega na roditelje da prate šta se dešava, kakvi su izazovi pred njihovom decom, da razgovaraju sa njima i pitaju ih svaki put kada žele da se odazovu na ovako sumnjive pozive, o čemu se zapravo radi - rekao je on.

Jurić upozrava roditelje da informacije koje deluju sumnjivo treba proveravati iz više izvora, ne treba olako verovati svemu što se pojavi na društvenim mrežama, ma koliko to bilo primamljivo.

Fondacija "Tijana Jurić", prema njegovim rečima, pomno prati svaki slučaj zloupotreba, i u okviru svog osnovnog cilja, dužna je da ukaže na opasnosti koje mogu ugroziti decu i mlade.

- Fondacija apeluje i na mlade da dobro provere šta im se nudi, ko su osobe koje im nude saradnju i kome daju svoje podatke – kaže Jurić.

Iako je postojala sumnja da je isti kasting održan i u Subotici za sada nije poznato kada i gde. U subotičkoj policiji kažu da nemaju nijednu prijavu takvog tipa, niti su građani čuli za najavu tog događaja.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top