Srpski turisti koji su letovali u Nikitiju u Grčkoj pokradeni su u svom apartmanu, kada se lopov provukao ispod roletne i ukrao im dva mobilna telefona i foto aparat.

Turisti su postali laka meta lopova najverovatnije jer im u apartmanu nije radila klima, pa su spalavi sa otvorenim prozorom, uz gotovo potpuno spuštenu roletnu i zatvoren komarnik.

- Zbog pokvarene klime roletne su nam bile navučene do pola i navučen komarnik. Neko ga je isekao i provukao se toliko nisko. Sa stočića su uzeta dva mobilna telefona i fotoaparat, torbica sa novcem i dokumentima koju smo jutros pronašli na terasi - rekla je turistkinja za portal "grckainfo.com".

Pljačkaši su ipak bili dovoljno obzirni da im ostave dokumenta, uz tablet i ključeve od automobila.

 

- Pošto imam malo dete svetlo u kupatilu je gorelo da se ne bi plašilo. Ni na kraj pameti nije bilo da se neko može provući do visine do kolena u osvetljenoj sobi. Prekrili su peškirom ispred vrata kod komšije - dodaje ona.

Slučaj je, prema njenim rečima prijavljen policiji, koja je izašla na uviđaj i uzela otiske prstiju.

- U šoku sam, nastavljamo još pet dana, ali smo u strahu i na spavanju - ispričala je turstkinja.

Slična situacija dogodila se našim turistima u Pefkohoriju.

 

*Foto: Facebook

- U Pefkohoriju mladić dva dana dolazi i samo leži i prisluškuje šta društvo priča na plaži. Žena se hvalila gde je sve bila i kupila bundu. On se pravio da spava, a onda je kuckao poruke. Okupao se, uzeo peškir i otišao. Njegovo društvo je pratilo taj par i u toku noći: srpej za omamljivanje, pljačka. Sve su im odneli. kuća u kojoj su bili je na glavnoj ulici, prvi sprat. Lopovi imaju razrađen sistem saočim a i ušima na sve strane - jedno je od negativnih iskustava koje su podelili korisnici društveih mreža.

 

Međutim, portal "Grčka info" podseća da se pljačke turista mogu desiti u bilo kojoj zemlji i savetuje malo više obzira i predostrožnosti:

"Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve tokom noći upadaju u dublji san. Sprej prskaju kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti i najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.

• Ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite roletne.

• Znamo da ovo mnogi ne vole da praktikuju, ali ukoliko je vrućina neizdrživa - upalite klima uređaj. Svakako je bolje spavati uz klima uređaj nego uz lopove u sobi.

U slučaju da ne preduzmete ove mere predostrožnosti, lopovima olakšavate posao, a policiji otežavate, jer pljačkaši ne mogu biti adekvatno kažnjeni s obzirom da ne postoje tragovi obijanja vrata ili prozora.

Ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani savetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smeštaja u kom boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na letovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji. Broj telefona policije u Grčkoj je 100", napominju iz "Grčka info".

(Izvor: Blic.rs)

 

 

Scroll to top