U beskrajni crni bilans srpskih žrtava teških saobraćajnih nesreća koje se, kao po nekom čudnom pravilu sudbine, svakog leta u jeku turističkih "preseljenja naroda" na grčke obale Egeja, uglavnom događaju na ukletoj deonici putnog Koridora 10, Veles - Demir Kapija - Udovo - Đevđelija, prošle sedmice ušla je i Dragica Pušica (62) iz Beograda.

Stručnim objašnjenjima taj surovi registar žrtava teških udesa mahom putnika iz Srbije, tumači se pre svega kao posledica umora vozača koje prvi sunčani zraci u praskozorje sustižu upravo na krajnjem jugu Makedonije. Trenuci olakih odluka pospanih vozača, za "odlaganje odmora posle granice", presudni su u trenu, da mnoge od njih uvede u tragediju.

- Izuzetno povećanje frekvencije vozila na objektivno uskom grlu dvosmerne deonice u klisuri duž leve obale Vardara, posebno od Demir Kapije do Udova, jednostavno ne dozvoljava nestrpljivost, bahatost, nepoštovanje ograničenja brzine, dremljivost za volanom... - objašnjavaju makedonski stručnjaci iz saobraćajne policije i tužilaštva.

U registru gotovo svih udesa na pomenutoj deonici u poslednjih nekoliko godina ističe se osnovna karakteristika, kako ukazuju, da su se nesreće dogodile u periodu od 7 do 10 časova. Često sa prvim zracima sunca koje dočekuje umorne i pospane vozače iz Srbije.

 

- Većina njih, namenski na put krene samo koji sat iza ponoći, nedovoljno pripremljeni - opominju saobraćajci. - Takve odluke, posebno nedovoljno pripremljenih i odmornih vozača za prevaljivanje većeg dela puta u noćnim uslovima često su uvod u tragediju.

Zvanični pokazatelji tranzitnog protoka vozila kroz Makedoniju potvrđuju da broj turista na putu prema Grčkoj godišnje premašuje 1,6 miliona. "Suzbijanje" velikog broja automobila na uskom grlu, u klisuri od Demir Kapije do Udova, kako objašnjavaju stručnjaci, uz nepažnju, ili nedisciplinu u vožnji, gotovo obavezno dovodi do teških udesa sa smrtnim ishodom.

Posle tragedija, nameću se dodatna iskušenja i administrativne nevolje. Bilo da se radi o obezbeđenju prateće dokumentacije za transport poginulih u Srbiju, zbrinjavanje povređenih u bolnicama u Makedoniji, ili suočavanje sa pritvorom po zakonskoj regulativi u ovoj zemlji.

*Nesreća porodice Marinković iz jula 2014.

Poseban problem predstavlja obezbeđenje neophodne dokumentacije od nadležnih organa Makedonije u danima vikenda, kada se veći deo nesreća i dešava. Zahvaljujući velikom zalaganju i angažovanju konzula u ambasadi Srbije u Skoplju Ljiljane Tanasijević i razumevanju nadležnih makedonskih organa, deo teških iskušenja za porodice unesrećenih, rešavane su često "po skraćenom postupku" i u neradnim danima.

Inače, na delu Koridora 10 kroz Makedoniju, poslednja deonica auto-puta u izgradnji od Demir Kapije do Smokvice, duga 28,2 kilometra, kako je bilo najavljivano u resornom ministarstvu transporta i veza u Skoplju, trebalo je da bude završena u maju. Radovi su, međutim, u zastoju. Kada bude puštena u saobraćaj ova deonica, čija gradnja je počela još septembra 2012, spojiće trasu od graničnog prelaza Tabanovce na severu, do Bogorodice na jugu Makedonije, dužine 180 kilometara. Poslednja "vezivna" deonica auto-puta u završnoj fazi izgradnje skratiće putovanje Koridorom 10. Trasa ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice. 

 

"PAKAO" NA HORGOŠU

Sezona godišnjih odmora, sudeći prema gužvama na putevima u regionu, tek sada se zahuktava, pa se prvog dana vikenda na najfrekventnijim graničnim prelazima ka našoj zemlji čekalo i po više časova.

Naročito velika gužva, zabeležena je u subotu na Horgošu, a procene su da će ovuda, samo ovog vikenda proći oko 100.000 putnika. Na ovom graničnom prelazu u subotu su gužve počele od ranih jutarnjih sati. Na ulasku i izlasku iz Mađarske čekalo se između četiri i pet časova, dok je situacija bila nešto bolja bolja na ulasku i izlasku iz Srbije.

ZASTOJ NA BATROVCIMA - Prema informacijama Uprave granične policije, zadržavanja vozila na Batrovcima, pri prelasku iz Srbije u Hrvatsku u subotu nisu prelazila sat. S druge strane međe, na prelaz iz Hrvatske u našu zemlju, vozačima je bilo potrebno mnogo više strpljenja, pa se u koloni čekalo i po više sati.

STRAVIČNE NESREĆE

* Jul 2014. U stravičnoj saobraćajnoj nesreći kod Udova na jugu Makedonije poginuli su osmomesečni Andrija Marinković i njegov stric Nikola (24), bebina majka Marija teško je povređena, a njen suprug i dečakov otac Dragan lakše.

* Avgust 2015. U teškoj nesreći koja se desila kod Đevđelije stradali su supruga i dvoje dece starešine Hrama Svetog Save Radivoja Panića. Poginuli su Tatjana (45), Nikola (18) i Simeona (10) Panić, dok je Radivoje teško povređen.

* Jul 2016. U jezivoj saobraćajnoj nesreći na deonici auto-puta A1 Negotino na Vardaru - Demir Kapija, poginuo je Ljubiša Vasiljković (55) iz Beograda, dok je njegova supruga Ivani (45), koja je bila za volanom, povređena.

ZLA KOB KRAJPUTAŠA

U Udovu, na uzvišenju tik uz deo uklete deonice puta na Koridoru 10, nalazi se krajputaš "Spomen kosturnica" u čijoj kripti počivaju zemni ostaci više od dve hiljade poginulih i umrlih srpskih vojnika iz balkanskih i Velikog rata. Posle mnogo godina, nedavno je u kapeli služeno opelo za duše upokojenih.

Jednom od retkih putnika namernika, gotovo bolno se otela opomena: "Svakog leta ginu naši ljudi baš ovde kraj ovog svetionika, a niko grešan se ne seti da ovde svrati, makar sveću da upali... Ko zna da li nas prati zla kob ovde."

(Novosti.rs)

Scroll to top