Mara V. (68) iz Barajeva koju su skoro rastrgla tri pitbula juče u ovom naselju je stabilno i na lečenju je u Urgentnom centru, a dečak (14) kojeg su iste životinje izujedale više od 20 puta oporavlja se kod kuće. Potraga za dva od tri psa još je u toku, kao i potraga za njihovim vlasnikom. Incident u Barajevu ponovo je otvorio pitanje o tome koji psi se smatraju opasnim, u kakvih uslovima moraju da se drže i o odgovornosti njihovih vlasnika.

Koji psi se smatraju opasnim i kakve su obaveze vlasnika

Opasnim psima se, prema gradskoj odluci, smatraju pitbul terijeri, staford terijeri, američki staford terijer i mini bul terijer, kao i mešanci ovih vrsta, a osim njih posebnim pravilnikom su u tu kategoriju uvršteni i svi drugi psi koji su:

 

  • bez očiglednog povoda napali čoveka i naneli mu telesne povrede ili smrt;
  • bez očiglednog povoda napala drugog psa i naneli mu teške telesne povrede ili smrt;
  • uzgajani, odnosno dresirani za borbe pasa ili su nađeni u organizovanoj borbi sa drugim psom;
  • namenjeni za čuvanje imovine ili kao telesni čuvari

Vlasnici ovih vrsta pasa, po zakonu, mogu biti samo osobe koje nisu krivično gonjene, a dužni su i da ljubimce upišu u poseban registar u veterinskoj stanici, da ih obavezno čipuju, da ih izvode isključivo na povocu i sa brnjicom. U šetnju mogu da ih izvode samo punoletne osobe.

U opasne pse svrstavaju se pit bul, staford terijer i mešanci ovih rasa
U opasne pse svrstavaju se pit bul, staford terijer i mešanci ovih rasa

Opasni psi moraju da se čuvaju u dobro obezbeđenom prostoru, iz kojeg životinja ne može da pobegne, a da na ulazu u dvorište bude istaknut znak upozorenja "Opasan pas".

Propisima je predviđeno i da vlasnik prođe posebnu obuku sa svojim ljubimcem o socijalizaciji u kinološkom savezu. Kinološki savez izdaje i rodovnike za ove vrste pasa. Skupština grada Beograda donela je 2011. godine i posebnu odluku po kojoj su vlasnici ovakvih pasa dužni da plaćaju godišnju taksu od 30.000 dinara.

 

Novčane i kazne zatvora

Za oglušivanje o pravilnik, kazne su od 2.500 do 75.000 dinara. Međutim, za vlasnike pasa koji ujedu ili povrede nekog, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. U Krivičnom zakoniku ovo se vodi kao delo protiv opšte sigurnosti, ali prema rečima stručnjaka, u praksi vlasnici pasa su retko zatvorski kažnjeni, već prolaze sa prekršajnim prijavama i novčanim kaznama od 20.000 do 100.000 dinara, a često i više od te sume ako je u pitanju povređeno dete.

 

Problem koji se godinama ne rešava

- Problem držanja pasa deluje banalno i nevažno, a ispao je jedan od najvećih problema lokalnih samouprava - priča Elvir Burazerović, direktor Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama "Orka".

Pre svega bitno je fokusirati se na predupređivanja posledica, smatra on, a da li je narav psa najvećim udelom usmerena odgojem je već mnogo puta ispričano.

- Imamo užasne posledice, pored takvih užasnih slučajeva i stanje straha, ali i druge povrede. Sistem nije našao snage i mudrosti da tome stane na put i vidimo manifestacije toga - objašnjava Burazerović.

Burazerović za "Blic" iznosi podatke najnovijeg istraživanja "Orke", prikupljene detaljno i dugim radom, iz svih opština u Srbiji.

- Opštine plaćaju neverovatne iznose. U poslednjih šest godina 25 miliona evra isplaćeno je u Srbiji za odštetu zbog ujeda napuštenih pasa. Veliki broj od toga je od strane poznatih vlasnika, ali nisu zavedeni u centralni registar - napominje Burazerović.

Šetanje pasa striktno definisano pravilnikom
Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaŠetanje pasa striktno definisano pravilnikom

Problem centralnog registra je, prema njegovim rečima, to što je u celosti nefunkcionalan.

- Primer je opšina Bogatić, gde je "Orka" utvrdila sistemom "od vrata do vrata" da ima 9.000 poznatih vlasnika, a svega 400 u registru. Iz godine u godinu raste broj prihvatilišta, a istovremeno i ujedenih osoba i odšteta - daje Burazerović kao primer.

Do rešenja trebalo bi i da se preuzme sistemska odgovrnost.

- Odgovornost između republičkog nivoa i lokala se prebacuje i to bi trebalo urediti. Trebalo bi da se prave prihvatilišta, hvata i zbrinjava, ali to je lečenje posledica. Kažnjavati vlasnike, masovna sterilizacija registraciju u ruke republike i da napuštanje bude krivično delo. Registar treba da bude funkcionalan i da se apdejtuje - dodaje on.

"Ne može životinja da odgovara, nego čovek"

Za vlasnika pitbulova koji su u Barajevu napali dečaka (14) i Maru V. (68), Burazerović očekuje da će biti kažnjen.

- Verujem da će vlasnik biti sankcionisan i da će da to bude poruka ostalim neodogovornim vlasnicima. Ne može da životinja odgovara pred zakonom, nego čovek. Moguće je da će da dobije i zatvorsku kaznu, zavisi od tužioca kako će kvalifikovati. Prema našem iskustvu sudovi su do sada razumeli društvenu opasnost i rigorozno kažnjavali - zaključuje Burazerović.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top