“Ljudi, otkazaše kočnice! Držite se!”, uzviknuo je vozač, a mi smo svi počeli da vrištimo. I vozač je vrištao. Minibus je bio na nizbrdici, ali je vozač uspeo da ga nekako propne na nasip pored puta, a onda smo se prevrnuli. Da to nije uspeo, ko zna gde bi se minibus survao u punoj brzini. Ne smem ni da pomislim kakva bi tragedija bila...

Ovako, gotovo u dahu, govori Milinka Stanković, koja se sa još 14 povređenih članova planinarskog društva iz Kragujevca nalazi na lečenju u Opštoj bolnici u Valjevu. Seća se da je izletela kroz prozor minibusa, a kada je došla sebi, bila je sva u krvi, a srča je, kaže, bila svuda oko nje.

Svih 28 putnika minibusa firme “Opanak”, zadobilo je teže ili lakše povrede - prelome, kontuzije, nagnječenja... Najteže povređen, vozač minibusa D. T. (49), operisan je u valjevskoj bolnici, a zbog povreda dijafragme prebačen je na lečenje u Beograd.

 

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u subotu, nešto posle 18 časova, u selu Rovni, na putu Valjevo - Bajina Bašta, kada se prevrnuo minibus firme “Opanak” kragujevačke registracije. Nesreća se desila nadomak brane i hidroakumulacije Stubo-Rovni, oko 14 kilometara od Valjeva, kada su, po svemu sudeći na nizbrdici, otkazale kočnice na vozilu. Vozač je, nezvanično saznajemo, pokušao da minibus uspori tako što ga je usmerio levo, ka nasipu, odnosno podzidi, ali se vozilo prevrnulo.

 

- Vraćali smo se sa Povlena, sa planinarske akcije, a oko pola kilometra pre mesta gde se minibus prevrnuo, vozač nam je rekao da su kočnice otkazale - kaže Jevrosima Tasić. - Bilo je strašno, gledali smo smrti u oči. Na lečenju u valjevskoj bolnici zadržani su oni koji su bili u prednjem delu minibusa. Ovaj izlet pamtićemo dok smo živi.

Radojica Perović, dugogodišnji planinar i predsednik Planinarskog društva “Žeželj” iz Kragujevca, i sam ugruvan u ovoj nesreći, kaže da je sedeo pored vozača i da je u vozilu bilo 30 njegovih kolega.

 Povređeni putnici smešteni su na odeljenjima ortopedije, hirurgije i poluintenzivne nege valjevske bolnice Foto B. Puzović

*Povređeni putnici smešteni su na odeljenjima ortopedije, hirurgije i poluintenzivne nege valjevske bolnice Foto B. Puzović

- Bilo je i straha da se vozilo ne zapali i eksplodira. Oni prisebniji i lakše povređeni pomagali su drugima da se što pre izvuku. Tek tada me je uhvatila jeza- kaže Perović.

Svi povređeni su u stabilnom stanju, a kako kaže Kristina Paramentić, portparol Opšte bolnice u Valjevu, jedan broj povređenih već je poslat kućama.

VOZILO STARO VIŠE OD 30 GODINA

Prvi rezultati uviđaja, nezvanično saznajemo, pokazali su da su na minibusu otkazale kočnice baš pred velikom krivinom na putu Valjevo - Bajina Bašta, kilometar i po od brane i jezera Stubo-Rovni. Minibus je proizveden pre više od tri decenije, a nakon uviđaja upućen je na vanredni tehnički pregled.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top