Počelo je merenje srednje brzine kojom vozači prelaze auto-put od naplatne rampe do naplatne rampe i policija će naplaćivati kazne onima koji ne poštuju ograničenje.

- Svi dobro znaju iz fizike kako se meri brzina - ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kad je neko ušao, a kad izašao na nekoj naplatnoj rampi, lako ćemo izmeriti srednju brzinu tim vozilima - objasnio je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije, kada je nedavno najavljivao novi sistem praćenja vozača.

 

To o čemu je govorio, sada se primenjuje i u praksi. Na Fejsbuku su već osvanule priznanice koje imaju novu stavku - „prosečna brzina kretanja vašeg vozila je...“, kao i podatak da li ste vozili brže od 120 na sat. Ako jeste, saobraćajcima koji su smešteni nadomak kućica za naplatu putarine to će biti signalizirano i bićete kažnjeni. Zasad se kazne za niža prekoračenja ne primenjuju.


Na one koji žele da voze daleko iznad ograničenja, pa da stanu na nekoj pumpi ili da svrate u restoran i tako nuliraju prekoračenje, i dalje će motriti presretači.

 

Prosečna brzina ipak se još ne meri svim učesnicima saobraćaja na auto-putu.

- Sistem je i dalje u fazi testiranja. Zbog toga neki vozači još dobijaju stare račune, na kojima nije izmerena prosečna brzina - kažu u JP "Putevi Srbije".

*FOTO: KURIR

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top