Prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovana su na teritoriji Srbije, a obolele osobe su sa teritorije Grada Beograda.

Reč je o osobama starijim od 60 godina koji su hronični bolesnici, saopšteno je iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe se svrstavaju u kategoriju sa povećanim rizikom, a slučajevi su registrovani u skladu sa nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2017. godine. 

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu, a infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. 

 

Radi se o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. 

Glavni vektor, odnosno prenosilac je komarac "culex pipiens" koji je odomaćen i kod nas, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni domaćin. 

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog procenta zaraženih osoba, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama. 

 

Prošle godine u ovo vreme bila su prijavljena tri slučaja obolevanja, a, u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom, "Batut" preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca - upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru. 

Takođe, preporučuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, kao i boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima znatno smanjen.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top