Niske zarade glavni su razlog što svake godine iz Srbije u inostranstvo trajno ode oko 1.000 lekara i još duplo više medicinskih sestara i tehničara, upozoravaju sagovornici Kurira.

Ovo dovodi u pitanje funkcionisanje sve većeg broja bolnica u zemlji, a koliko je stanje alarmantno, govori podatak da je u Smederevu zatvoreno Infektološko odeljenje jer je jedini infektolog na godišnjem odmoru. U Zrenjaninu su pak pooštrili proceduru za davanje neplaćenog odsustva koje medicinski radnici koriste za odlazak na rad u inostranstvu.

 

Iako ne postoje precizni podaci o broju lekara i medicinskih sestara i tehničara koji trbuhom za kruhom sve masovnije odlaze u pečalbu, Saša Veljković, vlasnik agencije za zapošljavanje „Medifer“, kaže da godišnje iz Srbije u inostranstvo odlaze hiljade medicinara i niko od njih se ne vrati.

*FOTO: KURIR

 

-Medicinske sestre najlakše dobijaju posao, naročito one sa intenzivne nege, anestezije i instrumentarke. U Nemačkoj im je u startu plata 1.400 evra neto, a kada posle godinu dana dobiju nostrifikaciju diplome, plata im se poveća na 2.100. Od 1.500 lekara specijalista koji godišnje zatraže pismo dobre prakse, njih 1.000 ga uzme radi odlaska u inostranstvo. Lekari u Srbiji rade za 500-600 evra, a u Nemačkoj u startu imaju platu 3.300 evra neto. Kasnije im je plata minimum 6.000 evra -objašnjava Veljković. On dodaje da su u Nemačkoj najtraženiji lekari opšte prakse, koje Nemci sami dalje obrazuju prema svojim potrebama.

*FOTO: PRINTSCREEN

I Goran Mošić iz Komore medicinskih sestara i tehničara Srbije ističe da je u poslednjih šest meseci povećan broj zdravstvenih radnika koji odlaze u zemlje EU, u Emirate i Katar.

-U EU prvenstveno idu u Nemačku, a zatim u Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju, gde im je plata barem tri puta viša nego ovde - kaže Mošić. On smatra da bez obzira na to zdravstveni sitem u Srbiji još uvek nije ugrožen, barem kad je reč o medicinskim sestrama i tehničkom osoblju.

Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, priznaje da postoji problem sa migracijama medicinskih radnika, ali kaže da je rešiv izradom kadrovskog plana:

-Broj od 264 lekara na 100.000 stanovnika u Srbiji je na nivou evropskog proseka.

 

NSZ
Dodaci na platu


Preko Nacionalne službe za zapošljavanje, u inostranstvo je od 2014. dosad otišlo 1.222 medicinskih sestara i tehničara.


-Minimalna bruto plata na poslovima asistenta za zdravstvenu negu do priznanja diploma iznosi 1.900 evra bruto, a nakon nostrifikacije diplome 2.300 evra. Svi naši državljani kojima posreduje NSZ pre odlaska potpisuju ugovor o radu sa poslodavcem kojim im je obezbeđen jednak tretman sa državljanima zemlje odredišta. Plaćen im je prekovremeni rad, noćni rad, rad nedeljom i na državne praznike, kao i godišnji odmor - kažu u NSZ.

(Kurir.rs)

Scroll to top