Složenom operacijom metastaza tumora na kičmi, koja je u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije urađena prvi put, lekari urgentne ortopedske hirurgije bukvalno su podigli na noge Miroslava Simovića (40), iz Beograda. Puna tri meseca on nije mogao da ustane iz kreveta. Jedva je pomalo pomerao ruke i jednu nogu, a u sredu je, drugog dana od operacije koja je u ponedeljak trajala puna četiri sata, ustao iz bolesničkog kreveta i pomoću hodalice napravio prve korake.

Rez od operacije je veliki, ali Miroslav se ne žali, "kao da se ponovo rodio".

- Pakao je kad čovek ne može da stane na svoje noge - kaže Simović. - Nisam ustao iz kreveta puna tri meseca. Ni glavu nisam mogao da pomerim. A sad je bolje, mnogo bolje.

 

Miroslava je operisao dr Slaviša Zagorac, mladi hirurg, ali vrlo ambiciozan i posvećen poslu, koji se pre zahvata konsultovao sa iskusnijim kolegom dr Milenkom Savićem sa VMA. U hirurškom timu bila su još dva doktora Ortopedske klinike KCS, Stefan Korica i Milan Đorđević.

- Konzilijum ortopedske klinike "Banjica" predlagao je da prvo idem na hemioterapiju i zračenje, pa tek posle da se odluči da li sam za operaciju - kaže Miroslav. - Izuzetno sam zahvalan doktoru Zagorcu. Mnogo mi je pomogao, a nije morao. Njegov stav, da će efekti lečenja malignog tumora biti bolji ako sam pokretan, mnogo me ohrabruje.

Miroslav je operisan između dve hemioterapije. Tumor na četvrtom lumbalnom pršljenu zapravo je metastaza karcinoma jetre koji je operisan pre tri godine.

- Takvi tumori su izuzetno retki, a još ređe daju metastaze - kaže dr Zagorac. - Najveći problem kod ovakvih pacijenata je bol koji ih parališe. Odlučili smo se za operaciju koja podrazumeva stabilizaciju jednog nivoa iznad i ispod pršljena koji je zahvatio tumor. Zatim je u pršljen ubrizgan koštani cement, kako bi se on stabilizovao i redukovao tumor.

*Dr Goran Tulić

Jovanka i Jordan Simović, Miroslavljevi otac i majka, ako nisu uz njegovu postelju, onda su tu, odmah ispred vrata.

- Od 8. maja, kada je pao u liftu, Miroslav nije ustao - govori Jordan. - Jedva smo ga tad podigli i uneli u kuću, a sad nam je srce puno kad ga vidimo da opet stoji na nogama.

 

Na ormariću pored Miroslavljevog kreveta nekoliko flašica vode, sok i na tacni kolač, lenja pita. To je, kaže Miroslav, desert posle bolničkog ručka.

- Biće, valjda, sve dobro - kaže Miroslav. - Doktori kažu da ću u petak ili u subotu kući.

STALNO USAVRŠAVANjE

- Na ortopediji Urgentnog centra za prvih sedam meseci ove godine urađeno je 900 hitnih operacija - kaže prof. dr Goran Tulić, načelnik Ortopedije Urgentnog centra. - Svaki dan obavimo od 180 do 200 pregleda. U poslednje dve-tri godine ortopedija KCS je mnogo unapređena u smislu nabavke opreme, edukacije, zapošljavanja mladih lekara.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top