BalkansPress

Dobro došli!

Posle objavljivanja najnovije Šangajske liste, od svih obrazovnih institucija u Srbiji najviše bi trebalo da se diči Poljoprivredni fakultet u Zemunu.

U oblasti prehrambene tehnologije ovaj fakultet zauzima 35. mesto i bolji je od čak devet od deset najboljih univerziteta na svetu!

Koliko je to veliki uspeh, pokazuje činjenica da se na prestižnoj Šangajskoj listi 500 najboljih univeriteta nalazi svega dva odsto svih univerziteta na svetu. Tih 500 univerziteta rangirano je u ukupno 47 naučnih oblasti, a kada se radi o prehrambenoj tehnologiji, Beogradski univerzitet se nalazi na izuzetnom 35. mestu. Ovaj rezultat i te kako dobija na značaju ako se ima u vidu da je od top 10 naboljih na svetu, jedino Masačusets bolje rangiran od Beograđana u oblasti prehrambene tehnologije. Recimo, Harvard, koji je ubedljivo prvi na Šangajskoj listi, ili Oksford, nalaze se daleko iza nas.

 

U okviru Beogradskog univerziteta jedino na Poljoprivrednom fakultetu postoji smer prehrambena tehnologija, dok ovu oblast donekle pokriva i Tehnološko-metalurški fakultet na studijama biohemijskog inženjerstva i biotehnologije, odnosno Tehnički fakultet u Boru sa tehnološkim inženjerstvom. Da ne bude zabune, iako se nalazi u Boru, Tehnički fakultet pripada Beogradskom univerzitetu.

Foto: RAS / RAS Srbija

Ipak, kada se uzmu u obzir osnovni kriterijumi rangiranja Šangajske liste, a to su, pre svih, broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima i citiranost, jasno je da je Poljoprivredni fakultet najzaslužniji za ovaj uspeh.

- Mi na smeru prehrambene tehnologije godišnje objavimo između 120 i 130 naučnih radova i mogu slobodno da kažem, kolika su ulaganja, rezultat je veoma visok. Naše studente mnogi povezuju sa proizvodnjom kobasica, kafe i sokova u fabrikama, ali pored toga, mi dajemo kadrove u oblasti trgovine, laboratorijskog istraživanja, marketinga i logistike - objašnjava Dušan Živković, prodekan za finansije na smeru prehrambena tehnologija.

 

Iako su sva budžetska mesta na prehrambenoj tehnologiji popunjena (mesta ima samo za samofinansirajuće studente), na drugim smerovima Poljoprivrednog fakulteta je ove godine ostalo mesta i na budžetskim studijama.

- Po prvi put imamo nepopunjena budžetska mesta. Mi nismo popularni kao informacione tehnologije, medicina i psihologija, kojih najviše ima u medijima. Ovog leta odziv brucoša je bio loš i na poljoprivrednim fakultetima u Novom Sadu i Nišu - kaže Živković.

Na sajtu Infostud ističu da ima mnogo razloga da budući studenti izaberu prehrambenu tehnologiju.

- Ta oblast obuhvata širok dijapazon, od ispitivanja hrane, preko laboratorijskog istraživanja, do samog procesa proizvodnje. A to su kod nas tražena zanimanja. Takođe, ovaj poziv je sve neophodniji i u inostranstvu jer svet vapi za zdravom hranom - naglašavaju na ovom portalu.

Beogradski univerzitet napredovao dvadesetak mesta

Kada se sagledaju sve naučne oblasti i svi kriterijumi Šangajske liste koji, između ostalog, obuhvataju i broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje, Beogradski univerzitet zauzima poziciju između 201. i 300. mesta. U istoj grupi nalazio se i prošle godine, s tim što, ako se pogleda grafikon ove liste, napredak je ostvaren za dvadesetak mesta. Od univerziteta iz regiona na listi je samo još onaj u Ljubljani, između 401. i 500. mesta.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top