BalkansPress

Dobro došli!

Na ovo su nas upozoravale Ujedinjene nacije, ali nismo reagovali na vreme...

Da je broj starijih od 65 godina premašio ukupan broj dece mlađe od 14 godina, prvi put je pokazao popis 2002. godine. Rezultati popisa iz 2011. godine još su porazniji, jer pokazuju da deca čine svega 14 odsto populacije Srbije. Pre samo pola veka u Srbiji (bez Kosova i Metohije), dece je bilo gotovo četiri i po puta više nego starih. Po popisu iz 1950. godine, bilo nas je 5,9 miliona, a procenjuje se da će nas isto toliko biti i 2050. Kao ceo vek bez rađanja!

 

Dnevno u proseku imamo 99 stanovnika manje

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku, izjavila je juče da je u Srbiji svake godine broj stanovnika manji za 35.000 zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci rađanja drugog deteta. Đukić Dejanović je rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu spoljne migracije i da je ukupna brojka zabrinjavajuća.

Proveravali smo ove brojke na sajtu Zavoda za statistiku i došli do zabrinjavajućih saznanja. Naime, tačna cifra godišnjeg opadanja stanovništva u Srbiji je čak 36.100! Ovo znači da dnevno gubimo 99 stanovnika Srbije! To dalje znači da, s obzirom da trenutno imamo 7.040.272 žitelja Srbije, za godinu i 43 dana, po ovoj računici, ukupan broj stanovnika će pasti ispod 7.000.000!

zavod za statistiku

*Infografika: procena broja stanovništva Srbije / Foto: Zavod za statistiku

 

Polovina parova u Srbiji ima samo jedno dete

Prema rečima Slavice Đukić Dejanović, 52 odsto parova se odluči za prvo dete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Najbitnija je, kako je ocenila, stimulacija rađanja drugog deteta, ali i usklađivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene, koje žele da rađjaju, doživljavaju "najteži oblik diskriminacije i degradacije" od poslodavaca.

Sada smo, naglašavaju demografi, nevitalna, stara nacija koja po procentu penzionera prednjači u Evropi. Dodaju i da na odluku o rađanju ne utiče mnogo ni (ne)siguran posao, što često služi kao opravdanje većine parova. U Srbiji, kao i u celom mediteranskom pojasu, po rečima demografa, „krivce“ za pad nataliteta trebalo bi tražiti u mnogobrojnim kulturološkim i psihološkim faktorima, otuđenosti, poteškoćama oko pronalaženja odgovarajućeg partnera, nestabilnim emotivnim vezama.

 

(BalkansPress / SrbijaDanas.rs)

Scroll to top