BalkansPress

Dobro došli!

Policajci ispred zgrade fakulteta i katanci na vratima koja vode do dekanata, dočekali su jutros studente Stomatološkog fakulteta koji su došli da protestuju povodom promene uslova i cena nastavka školovanja.

 

- Čim smo se skupili, došla je policija, navodno ih nije dekan poslao. Rečeno nam je da nemamo pravo da protestujemo, jer nismo unapred najavili okupljanje - pričaju studenti.

Katanac na vratima u zgradi Stomatološkog
Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaKatanac na vratima u zgradi Stomatološkog

Osim policije, studenti koji su želeli da se obrate dekanu, naišli su na još jednu prepreku - katanac. Kako kažu studenti, vrata su zatvorena u jednom delu zgrade da oni ne bi mogli tamo da prođu.

Stomatološki fakultet
Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaStomatološki fakultet

Okupljanje je počelo oko 10 sati, a kako kažu studenti, u 12 su predstavnici primljeni na sastanak.

 

- Dva ili tri studentska predstavnika su na razgovoru sa nastavničkim većem, nakon čega ćemo videti koje ćemo dalje korake preduzeti - kažu okupljeni.

Okupljeni studenti na Filološkom
Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaOkupljeni studenti na Filološkom

Protestno okupljanje je danas nešto posle 13 časova počelo i na Filološkom fakultetu. Stotinak akademaca su se pojavili sa transparentima "Fakultet ili pijaca", "Rok, ne rokada", "Svi ste ovde samo zbog nas", a zatim su počeli da skandiraju "Hoćemo odgovor".

Okupljeni su došli do vrata koja vode u dekanat, zvižde, ali im se sa druge strane niko ne odaziva. Za razliku od Stomatološkog fakulteta, na Filološkom nisu viđeni ni pripadnici policije, niti privatnog obezbeđenja.

Akademci ne pristaju na ucene
Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaAkademci ne pristaju na ucene

Kako kažu studenti, ponuda čelnika fakulteta o smanjenju boda za 40 odsto, odnosno na 1.120 dinara je neprihvatljiva za njih.

- Fakultet je dužan da četiri meseca ranije obavesti studente ukoliko dolazi do neke promene, a oni su nama dali samo pet dana - ogorčena je studentkinja Đ. B.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top