BalkansPress

Dobro došli!

"Kako znaju našu adresu i ko im je rekao šta se dogodilo", prvo je što se zapitao otac devojčice (16) kada je, samo dan nakon što mu je ćerka povređena u nezgodi na ulici, na vratima stana zatekao vizit-karte raznih agencija i advokatskih kancelarija koje nude pomoć pri naplati odštete. A i telefon sa takvim ponudama od tada ne prestaje da zvoni.

- Ćerka mi je pokošena u nezgodi na ulici, a telefon nam se od tada usijao, i to ne zbog brižnih prijatelja. Već dva dana zovu nas razne agencije i advokatske kancelarije i nude mi pomoć pri naplati štete od osiguranja.

 

Vizit-karte samo naviru u sanduče, a nikome nismo ni rekli našu adresu! - priča otac devojčice (16) na koju je prekjuče kod Doma omladine autobus oborio ogradu i vukao je, zajedno sa još jednom ženom po ulici.

Devojčica je, zahvaljujući samo sticaju okolnosti, prošla sa lakšim povredama. Sa povredama grudnog koša prevezena je u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Nakon što su lekari utvrdili da se radi o lakšim povredama, devojčica se oporavlja kod kuće. Ima modrice i žali se na to da je boli cela leva strana tela i pomalo vrat.

*Foto: Marina Lopičić

A njene roditelje je, kao da im to što se dogodilo ćerki nije bio dovoljan šok, dodatno uznemirila vizit-karta koju su juče zatekli na vratima stana!

- Milion misli mi se vrzma po glavi i vrzmaće se svakog narednog dana kada ćerka izađe na ulicu sa pitanjem da li će joj se nešto dogoditi. Ni ona, a ni mi, nikome nismo rekli šta joj se dogodilo. Međutim, odmah sutradan zatekao sam vizit-kartu agencije koja nudi svoje usluge za naplatu štete. Prvo mi je palo na pamet pitanje: ko im je rekao šta se dogodilo i kako znaju našu adresu - priča uznemireni otac.

 

Ime devojčice nije obelodanjeno u medijima, a ni porodica za nepunih 24 sata nije nikoga stigla da obavesti o nezgodi.

Agencije su nudile usluge uz proviziju od 15-20 odsto ukupnog novca koji se bude izvukao od osiguranja. O povredama su već sve znali, kao i to da su pozvali tačan broj telefona, kaže on i dodaje da "nije naseo na takve ponude".

Slično se dogodilo jednoj Beograđanki sredinom februara, takođe samo dan nakon saobraćajne nezgode.

*Foto: Profimedia

- Svaku od ovih agencija sam pitala odakle im moj broj telefona, na šta su svi redom odgovarali da nemaju tu informaciju, nakon čega su završavali razgovor! - ispričala je ova devojka.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić tada je za "Blic" rekao da postoje samo dva načina na koje se može doći do ovih podataka.

- Oni mogu biti jedino u policijskim zapisnicima i zdravstvenim ustanovama koje su povređenu osobu pregledale i zbrinule. Samim tim, oni su jedini mogući izvori iz kojih su lični podaci osoba procureli - rekao je Šabić, dodajući da na taj način profitiraju i agencija i njen izvor.

Šabić je napomenuo da svaka zloupotreba podataka krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Poverenik je pozvao građane da svaki ovakav slučaj prijave nadležnim službama.

(BalkansPress / Blic)

Scroll to top