BalkansPress

Dobro došli!

Da biste se divili tirkiznoj vodi ili modrozelenom izvoru ne morate ići na neko od grčkih ostrva, dovoljno je da obiđete jedan od mnogobrojnih i neverovatnih izvora naših reka. Vrela u Srbiji su mesta koja vas mogu hipnotisati i zbuniti.

 

Prelepa boja vrela već vas je možda i iznenadila na nekoj fotki koja prezentuje prirodne lepote Srbije, ali oni koji su ih videli uživo kažu da je utisak neuporediv.

Vrelo Grze

Omiljeno letovalište stanovnika Paraćina moglo bi biti i jedna ozbiljna atrakcija među domaćim turistima. Cela reka ima neku modru zelenu boju, tako je barem opisuju srećnici koji su uživali na izletu kraj nje. Međutim, pravo uživanje je kada se popnete tri kilometara uzvodno i dođete do vrela Grze. Ima više izvora, ali je najlepši kako kažu pod bukvom i to u proleće. Upravo zato što ima najviše vode u tom periodu, pa njena silina daje odličan utisak posmatraču uzbudljivog vrela.

Voda i ovde pada u slapovima sa zelenim ramom okolne prirode i čini prizor koji će vam se urezati u pamćenje. Utisci onih koji su posetili ovo izletište su različiti.

Jedni kažu da se tragovi ljudskog boravka vide na sve strane i da fali po koja drvena klupica, dok drugi tvrde da je okolina lepo uređena. Ipak svi su složni u tome da sve zaboravite kad dođete do vrela Grze. Tu postoji i jedan most ljubavi, na kom se može naći i pokoji katanc baš kao i u Vrnjačkoj banji.

 

Takođe, postoji i staza zdravlja kao i lokalne pećine za sve koji vole od prirode da vide što više. Dok ste tamo možete obići i manastire Ravanicu, Svetu Petku i Manasjiu. Kažu da za ovaj izlet treba da izdvojite makar jedan dan. Hrana je isto adut ovog kraja, pa se preporučuje da probate grzansku pastrmku, pasulj sa Grze ili jagnjetinu ispod sača.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je jedno od najpopularnijih i svakako najpoznatiji predstavnik vrela u Srbiji. Gotovo svima je poznata fotografija tog izvora i većina na prvi mah pomisli da je to mesto iz neke čarobne šume na drugom kraju planete. Međutim, da bismo videli ovaj tirkizni dragulj dovoljno je da svaratimo do istočne Srbije.

Zapadno podnožje planine Beljanice čuva ovu dragocenost kao i sve misterije koju istraživači do danas nisu mogli da utvrde poput one kolika je dubina prelepog vrela.

*Foto: P. Marković / RAS Srbija

Prozirnost vode je u različitim periodima 1-5 metara, a neka istraživanja od pre desetak godina pretpostavljaju da bi dubina mogla da bude i oko 120 metara. Još jedna od misterija je poreklo ovog kraškog vrela? Jer nijedan potok ne puni voda vrela. Krupajsko vrelo je početak Krupajske reke, koja se kasnije uliva u Mlavu kao njena leva pritoka. Ovo idilično vrelo nije uvek ovako izgledalo. Prvobitno je tu postojala drvena brana koju je voda srušila, pa je potom izgrađena brana od čvršćeg materijala i od tada Krupajsko vrelo dobija izgled jezera.

 

Ipak, nije to jezero u koje ćete rado uskočiti s obzirom na to da je temperatura vode od 9 do 11 stepeni. Voda je pre izgradnje brane isticala iz pećine, čije se danas samo deo vidi. Put ka vrelu je svima dostupan jer kreće iz jednog od okolnih mesta, a taj kraj, osim prirodne dragocenosti nudi i kulturno-istorijske znamenitosti. Na putu do vrela se nalazi manastir Manasija, a u blizini je manastir Ravanica zadužbina Lazara Hrebeljanovića.

Vrelo Mlave

Vrelo Mlave

*Foto: Gost.ts, Irena Čučković / Privatna arhiva

Vrelo Mlave je zaštićeno kao hidrološki spomenik prve kategorije. Razlog za to uočava se na prvi pogled, ali je lista osobina koje su mu dale status mnogo duža. Žagubičko vrelo, kako mu je drugo ime, je izvor reke Mlave. Pošumljene padine ističu magičnu boju vode, čija je prozirnost nekada i do 10 metara. Sam izvor podseća na jezero, a okolina je odlično uređena, pa turisti mogu da odmore i uživaju u plavo-zelenom prizoru u zavisnosti kako se svetlost igra sa vodom.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top