BalkansPress

Dobro došli!

Za razliku od advokata kojem je kandidat za posao koji je završio u roku Pravni fakultet sa čistom desetkom neodgovarajući kadar, privrednici imaju drugačiji stav - kvalitet mora da se vrednuje. Takav CV kod njih bi oberučke bio prihvaćen, a čovek sa izuzetnim kvalifikacijama je više i od najbolje ocene!

Veliki broj poslodavaca odličan uspeh tokom studiranja uvažava kao sjajnu preporuku za posao, a naročito je to važno u IT sektoru, medicini ili privredi.

 

Tako smatra i Nebojša Matić, vlasnik "Mikroelektronike", koji ističe da bi kandidat sa desetkama na fakultetu automatski zaslužio razgovor za posao, a verovatnoća da bi takav svršeni student bio zaposlen u njegovoj firmi je preko 90 odsto!

- Ne viđa se često takav CV. Ja sam neko ko na prvom mestu posmatra čoveka i šta on zna i može da postigne, ali takođe poštujem to što je neko četiri godine ispunjavao sve rokove u izuzetnom kvalitetu rada - kaže Matić.

Nebojša Matić

*Foto: privatna arhiva / RAS Srbija, Nebojša Matić

A na pitanje, šta njemu kao poslodavcu to što je neko završio studiranje u roku sa najvišom ocenom govori, Matić odgovora:

- Govori mi da čovek zna šta hoće, da je svestan protoka vremena i da je neko ko ima čeličnu volju. Mlad čovek ima puno izazova da svoje vreme upotrebi na mnogo lepši način, nego na učenje.

 

Zato treba poštovati to što je on učio dok su se ostali dobro provodili - ukazuje Nebojša Matić.

Istog stava je i biznismen Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe, koji ističe da bi pre prihvatio takvog kandidata da radi u njegovoj kompaniji, nego što bi ga odbio.

Toplica Spasojević

*Foto: M. Jošida / RAS Srbija, Toplica Spasojević

- U 21. veku se ceni znanje, trud i obrazovanje, a kvalitetni kadrovi su baza svake firme. Naravno, uvek postoji i potreba za ljudima koji su snalažljivi i prilagodljivi, ali moć čini znanje i obrazovanje, ako želimo da se izborimo na svetskom tržištu sa konkurencijom - ističe Toplica Spasojević.

Ninko Tešić

*Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija, Ninko Tešić

Poziv za razgovor za posao sjajan student mogao bi da očekuje i od Ninka Tešića, generalnog direktora "Impol Sevala" iz Sevojna. Naš sagovornik ističe da kada bi dobio CV nekog ko je diplomirao na mašinskom, elektrotehničkom ili tehnološkom fakultetu u roku plus sa svim desetkama, odmah bi ga pozvao na razgovor.

- Ma ne samo da bih ga primio na razgovor, već i na rad na određeno na šest meseci ili godinu. Taman da se vidi kakav je kandidat. Zanimljiv je stav advokata koji nije primio ni na razgovor nekog ko je diplomirao posle četiri godine i tri meseca sa desetkama, koji smatra da takav kandidat ništa nije proživeo i radio dok je studirao. Možda je za advokaturu tako, ali za tehničke nauke, to ne važi. Kvalitetu treba pružiti šansu - zaključuje Ninko Tešić.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top