BalkansPress

Dobro došli!

Više od 200 vehabija, zagovornika ekstremnog islama, živi u novosadskim naseljima Veliki rit i Adice, a njihov broj raste iz dana u dan, saznaje Informer! Pripadnici ovog pokreta su uglavnom doseljenici sa Kosova, Romi i Aškalije, koji su u Novom Sadu zavrbovani i uvedeni u ovaj radikalan pokret.

U naseljima gde žive vladaju stroga šerijatska pravila, žene su zabrađene, a muškarci imaju dugačke brade i karakteristične skraćene pantalone. Svakog ko prođe kroz njihov kraj gledaju sa podozrenjem, pa Novosađani zaziru da prolaze kroz Veliki rit i Adice. Naše bezbednosne službe drže pripadnike ovog pokreta pod stalnom prismotrom, mada za sada nema naznaka da spremaju terorističke akcije.

 

Stalno se šire

Prema saznanjima Informera, novosadske vehabije za svakog novog zavrbovanog člana dobijaju po 300 evra! Taj novac stiže im iz vehabijskih ćelija u Sandžaku, koje su kontrolisane direktno iz Saudijske Arabije, gde je ovaj oblik islama državna religija.

- Vehabije su u novosadskim naseljima Veliki rit i Adice prisutne već neko vreme. Ima ih oko 200, ali je primetno da ih je u poslednje vreme sve više i da se njihov uticaj širi. Pripadnici ovog pokreta su uglavnom siromašni doseljenici sa Kosova, Romi i Aškalije. Oni su od ova dva naselja bukvalno napravili svet za sebe, državu u državi.

Tako u Velikom ritu i Adicama, usred Vojvodine, možete videti zabrađene žene i muškarce sa dugačkim bradama i karakterističnim skraćenim pantalonama.Okupljaju se u lokalnim zajednicama medžlisima i u kafićima koje drži neko od njihovih pripadnika. Deluju preko takozvanog pasivnog pritiska, što znači da nisu agresivni, ali svakog ko prođe kroz njihov kraj gledaju sumnjičavo, sa podozrenjem. Zbog toga malo ko od Novosađana uopšte prolazi kroz ova naselja - kaže sagovornik Informera odlično upoznat sa situacijom u novosadskim predgrađima gde žive vehabije.

*Foto: Informer.rs

Prema njegovim rečima, osnovni cilj vehabija je širenje zajednice.

- Novosadske vehabije kontroliše ćelija iz Novog Pazara, koja je opet pod direktnim uticajem pripadnika ovog pokreta iz Saudijske Arabije. Za svakog novog zavrbovanog člana, vehabijama iz Velikog rita i Adica stiže nagrada od 300 evra, što je ovim siromašnim ljudima ozbiljna motivacija. Zato i ne čudi što ih je sve više.

Preseći im finansiranje - Dževad Galijašević smatra da bi policija i svi organi bezbednosti pod hitno morali da preduzmu još rigoroznije mere i pojačaju svoj nadzor.- Na prvom mestu je bezbednost građana i zato se ovome i mora stati na put. Osim praćenja njihovih članova i vođa, vehabija se mora ukinuti finansiranje kako ne bi mogli da plaćaju svoje pripadnike, ograničiti im kretanje, zabraniti propagiranje ova zajednice, ali i njihovo nametanje dugačke brade, skraćenih pantalona i praćenje nepoznatih ljudi, jer tim žele da uteraju strah ostalim građanima i da ih bukvalno nateraju da se naviknu na takav prizor - ističe naš sagovornik.

Naše bezbednosne službe pomno prate delovanje vehabija u Novom Sadu, ali za sada nema naznaka da je neko od njih povezan sa terorizmom.

- Vehabije jesu tesno povezane sa islamskim ekstremizmom, ali to ne znači da je svaki vehabija terorista. Međutim, zbog radikalnih stavova koje zastupaju pod stalnom su opservacijom. Iako je primetno njihovo širenje u Novom Sadu, ništa ne ukazuje da su na bilo koji način povezani sa pripremanjem nekih terorističkih akcija - kaže naš izvor iz srpskih bezbednosnih službi.

 

Nisu bezazleni

Dževad Galijašević, ekspert za terorizam, ističe za Informer da grupa od 200 vehabija u Novom Sadu nije uopšte bezazlena jer je vehabijsko delovanje postalo sve prisutnije.

Vrbuju preko Fejsbuka - Na stranici "Džemat Veliki rit" nalazi se i deo uputstva o tome šta je vehabizam, uglavnom kratkih citata zastupnika ovog pokreta, poput izvesnog Amira Smajića. On svojim porukama često vrbuje potencijalne vehabije:
"Dragi brate, ako tvoj iman nije jak da pustiš bradu na licu, pusti je barem u srcu i ne daj nikom da napada na sunet našeg voljenog habiba, sallallahu alejhi ve sellam", glasi jedna od Smajićevih poruka.

- Situaciju sa delovanjem pripadnika ovih grupa ne treba zanemarivati, jer su vehabije odavno izašle iz Raškog okruga i šire svoje delovanje po Srbiji. Njihov osnovni cilj je da teže brojnosti, odanosti i dominantnom vladanju. Koriste sve moguće načine da vrbuju ljude, a najjači adut im je novčana naknada, baš kao što to rade i u Novom Sadu. Njihova meta su siromašni ljudi muslimanske veroispovesti, pre svega Romi i doseljenici sa Kosova - kaže Galijašević.

*Foto: Informer.rs

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top