Bil Marlel je advokat iz Amerike, a prethodnih 20 godina je proveo vodeći parnice zbog trovanja hranom.

Bil ističe da neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odštete u korist klijenata koji su blaže ili teže ili čak i fatalno stradali od neispravne hrane.

 

U galeriji pogledajte kojih šest stvari Bil zaobilazi u širokom luku.

Sirove školjke

*Foto: Wikipedia

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve dekade. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju.

 

A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda je problem neizbežan. Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

*Foto: Profimedia

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se muče, a u ekstremnim slučajevima neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. u SAD je obolelo 2.000 ljudi.

 

Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo ako su dobro pečena ili kuvana.

Unapred oprana salata

*Foto: FRUITNET.COM/CC BY 2.0 / Flickr

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". Tvrdi da što se hrana više obrađuje, reže, što prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti.

PROČITAJTE: 

On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

Krvavo meso

*Foto: Profimedia

Svi Bilovi odresci koje je pojeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, vrlo verojatno prodrle i dublje u meso.

 

A ako je meso krvavo (poput nekog bifteka), velika je verovatnoćža da bakterija može da se zadrži u krvi. "Ne pripremiti meso kako treba znači i rizik od ešerihije koli, salmonele, i gomile manjih bakterija", kaže Amerikanac.

Sirove klice iz semenki

*Foto: Profimedia

Nekuvane ili lako kuvane semenke registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD od sredine 90-ih.

PROČITAJTE: 

Pre nekoliko godina jednu zbilja veliku epidemiju doživela je i Evropa.Uglavnom je reč o već pomenutoj salmoneli i ešerihiji koli.

Nepasterizovano mleko

*Foto: Index.hr / ilustracija: / Arhiva

U SAD je samo od 1998. do 2011. bilo 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. Dovoljno za Bila da se drži podalje od ove namirnice, zaključuje "Telegaph".

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top