Đak prvak A. S. (7) već dva meseca trpi strašno fizičko i psihičko iživljavanje starijih đaka iz Osnovne škole „Aca Aleksić“ u Aleksandrovcu, zbog čega je zadobio ozbijne traume, tvrdi njegova majka Snežana Sušić.

 

– U školu sam poslala zdravo i pravo dete, a ono mi je došli krvavo, s modricama, u stresu i s dijagnozom, „anksiozno fobijsko stanje“. Budi se noću i plače. Vrišti. Zove me: „Mama, majko, pomozi mi!“ Bude satima u suzama i jeca. Nakupio mu se strah, trese se. Nikad se ranije nije tako ponašao, bio je veseo, razdragan, odlično socijalizovan još iz vrtića – drhtavim glasom i na ivici suza priča majka Snežana.

– A sada, posle tog maltretiranja, ne sme više sam ni da kroči u školu, traži od mene da uđem i da ga čekam – dodaje.

Prvi dolazak kući u krvi desio se 17. oktobra. Od straha i nakupljenog stresa dečak ništa nije smeo da ispriča. Svoju traumu je skrivao u sebi.

– Tog dana je padala kiša i čekala sam ga s kišobranom ispred škole. Pojavio se u iscepanoj trenerci i s krvavim kolenima. Kad me je video, rastužio se i počeo da plače, jedva se smirio. Tešila sam ga i pitala šta se desilo, ali nije smeo da kaže istinu. „Pao sam na kamen“, samo je to odgovorio – priča Snežana.

 

Kada se uveče tuširao, videla sam mu veliku modricu na leđima. I dalje ništa nije hteo da prizna, samo me je pitao: „Mama, jesi li ti rekla učiteljici da niko ne sme da me udara u glavu?“. Odgovorila sam mu potvrdno, a razlog za veću opreznost je hirurška intervencija na glavi koju je ranije imao – kaže.

Ovo je bilo dovoljno da majka shvati da mali trpi nasilje u školi. Tako je krenula agonija.

– Ne da ga neko maltretira, nego se cela grupa starije dece iživljava nad njim. Kad sam sama saznala od drugih roditelja i đaka, on mi se otvorio i sve mi je priznao. Dečaci su se vrteli oko jednog metalnog stuba, okretali su ga i onda gurnuli. Kad je udario glavom i pao, počeli su svi da ga šutiraju. Pretili su mu: „Ako pisneš nekome, ubićemo te na mrtvo“ – govori potresena žena.

Mališanu se od tada usadio strah, a prilikom razgovora sa psihologom od traume je jedva ispričao šta se tada desilo.

– Jedva se prisećao, možda je od jakog šoka na trenutak izgubio svest. Psiholog je u izveštaju napisao „anksiozno fobijsko stanje“, a pedijatar koji ga je pregledao je po službenoj dužnosti prijavio policiji nasilje u školi – jada se Sušićeva.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top