Devojčice od 12 godina roditelji često nude znatno starijim muškarcima, a one postaju robovi i žrtve seksualnog nasilja.

O problemu prodaje devojčica za udaju u Srbiji se govori retko, ili se o tome ćuti, a one su ne samo žrtve trgovine ljudima nego i vrlo često žrtve seksualnog nasilja!

 

Ovi zabrinjavajući podaci istaknuti su na tribini „Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama“ u Novom Bečeju. Naglašeno je da devojčice uglavnom prodaju roditelji za 1.000 evra, a nekad i za manje novca, te da se brakovi ugovaraju kad devojčica ima 12 ili 13 godina i da većina do 16. godine bude prodata, odnosno da neretko završi u braku s muškarcem koji je znatno stariji.

*Foto: Profimedia

- Te devojčice prva seksualna iskustva imaju sa osobom koju prvi put vide i koja je starija od njih, snažnija i ne mogu da joj se odupru. Postaju žrtve seksualnog nasilja i, zbog situacije u kojoj su, robovi domaćinstva u kojem su se našle. Život im se svede na brigu o deci, koju vrlo brzo dobiju, i o kući u kojoj žive - kazala je aktivistkinja i novinarka Nevena Subotić.

Učesnice tribine su upozorile da te devojčice od detinjstva u porodici uče da moraju da slušaju muža, preneo je informativni portal 021.

 

Koordinatorka za romska pitanja u Pančevu Pava Novakov Čabrilovski je ispričala da su njeni roditelji kad je bila devojčica imali ponude da je prodaju, ali da su sve odbili i omogućili joj da se školuje i sama odabere put.

- Devojčice se vaspitavaju tako da misle da tako mora da bude i već sa 12 godina krene potraga za kupcem. Treba raditi na edukaciji i na tome da se ova tradicija prekine, da devojčice i devojke same imaju pravo da odluče da li će se udavati, kad i za koga - kazala je Novakov Čabrilovski.

Vesna Čerimović - Povećati kazne za roditelje

Vesna Čerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej naglasila je na tribini da je izuzetno važno da se državne institucije aktivnije uključe i da učestvuju u procesu pomoći ugroženim devojčicama.

- Možda bi trebalo povećati i kazne roditeljima koji prodaju svoju decu. Takođe, treba raditi i s decom u nižim razredima škole- istakla je Čerimovićeva.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top