BalkansPress

Dobro došli!

Uprkos tome što je slep, Nikola Radojlović završio je istoriju na Filozofskom fakultetu i to sa prosekom deset. Iako je imao poteškoća sa pronalaženjem posla Nikola sada radi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Završio sam fakultet i master studije pre četiri godine. Kratko sam radio u struci kao nastavnik istorije, a onda dugo nisam mogao da nađem posao. Išao sam po školama, delio biografije, radio honorarno, učestvovao u aktivnostima preko Saveza slepih i drugih nevladinih organizacija - počinje Nikola svoju priču za potal SrbijaDanas.com i objašnjava kako je došlo do toga da počne da radi u tom Ministarstvu:

 

- Letos sam preko akcije "Otvorena vrata" u organizaciji Ministarstva rada došao u ovo ministarstvo i pričao o problemima koje osobe sa hendikepom imaju pri zapošljavanju. Posle mog izlaganja rekli su mi da pošaljem mejl ministru Zoranu Đorđeviću i da će on sigurno reagovati. Uz svoj mejl poslao sam i CV, smatrajući da to nije nepristojno. Petnaestak dana kasnije iz istog ministarstva stigao je poziv da počnem da radim. Bio sam šokiran. Nisam o tome ni razmišljao.

Nikola Radojlović

*Foto: Srbija Danas / Saša Džambić, Nikola Radojlović

Nikola je uz pomoć volje koja je bila jača od svih prepreka uspeo da pronađe posao, pa je tako danas u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja angažovan u Sektoru za antidiskiminacionu politiku i unapređenja rodne ravnopravnosti.

- Ovo je nov sektor, još se formira. Poslovi na kojima treba da budemo angažovani se još uvek sistematizuju. Trenutno radim tehničke stvari jer još uvek stičem iskustvo na ovom poslu. Prevodim sa engleskog na srpski i obrnuto, čitam dokumenta, strategije, akcione planove i izdvajam ono što je potrebno iz njih.

Sada i ja učestvujem na "Otvorenim vratima" kao neko ko sluša osobe sa problemima, kontaktiram sa organizacijama koje se brinu o marginalizovanim grupama, najviše sa organizacijama za pomoć slepima i za pomoć osobama sa HIV-om, a nadam se da će se to proširiti - objašnjava nam Nikola.

Na pitanje koliko je nekome ko ima funkcionalnih poteškoškoća teško da uspe u Srbiji, Nikola kaže da privo treba definisati uspeh, a onda skromno objašnjava da je on tek na početku i da mora još mnogo da radi:

Nikola Radojlović

*Foto: Srbija Danas / Saša Džambić, Nikola Radojlović

- Moramo definisati uspeh. Uspeh na fakultetu je samo početak, treba ići dalje. Ako čovek stane na tom, nekom svom, zamišljenom putu, onda taj uspeh gubi na značaju. Čovek treba da završi do kraja stvari koje započne i da ih uradi kako treba, to sam naučio na fakultetu i to primenjujem na svakom poslu, pa i ovde.

Nikola je kako kaže na ovom radnom mestu dobio i priliku da unapredi svoja znanja koja je stekao do sada i to na taj način što ga je direktno ministar Đorđević predložio za predstavnika na Diplomatskoj akademiji.- To je kurs u okviru Ministarstva spoljnih poslova koji traje devet meseci, organizuje se svake godine i pohađa ga po jedan predstavnik iz svake od državnih institucija. To mije velika čast i odgovornost.

 

Ukoliko budem vredno radio, to je šansa koja me može odvesti neslućene pravcima. To je poruka ovom društvu da osobe sa hendikepom mogu da uspeju i na ovako odgovornim pozicijama. Država je ta koja može prva početi sa zapošljavanjem osoba sa hendikepom i tako dati primer privatnim poslodavcima.

Moja želja je da se i takvim osobama pruži mogućnost da se obrazuju, usavršavaju i dobijaju poslove na kojima će doprinositi društvu. Ovaj potez ministra Đorđevića je bitan korak ka tom cilju - kaže nam Nikola.Nikola nam je objasnio i kako uprkos slepilu uspeva uspešno da radi na kompjuteru rekavši nam da je na isti način pročitao na fakultetu na hiljede stranica.

Nikola Radojlović

*Foto: Srbija Danas / Saša Džambić, Nikola Radojlović

- Ispred nas je kompjuter sa govornim softverom. Govorni softver prepoznaje sve što je u formi teksta ispisano na ekranu i potom reprodukuje sintetički glas. Pomoću ovog softvera sam pročitao na desetine hiljada strana, a i otkucao. Imao sam mikrofon za snimanje predavanja i sastanaka.

Za marginalizovane grupe tehnički problemi više nisu u fokusu. Ljudima su danas relativno dostupna brojna pomagala. Sada je glavni problem, upravo diskriminacija.

Zato mi je drago što radim u ovom sektoru - objašnjava on.Kako kaže glavnu prepreku u pronalaženju posla srušio mu je ministar Đorđević, pa su sada za njega ostale samo teškoće koje može sam da prevaziđe.

Na pitanje koji su mu dalji ciljevi Nikola kaže:- Imam malo iskustva na ovom radnom mestu i nisam u poziciji da nešto, čak i želim. Za sada učim, ispunjavam radne zadatke i dajem svoj maksimum. Nakon nekoliko meseci, a možda i godina rada, biću u poziciji da kažem šta želim da postignem u državnoj administraciji i šta planiram - zaključuje Nikola.

(BalkansPress / SrbijaDanas.com)

Scroll to top