BalkansPress

Dobro došli!

Za predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović možda će mnogo vode proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne postanu prijateljske države.  Rekla je tako na Dan sećanja na žrtve rata, šetajući se Vukovarom u ustaškim čizmama.

Ne smemo od odgovornosti za dizanje tenzija abolirati ni srpske političare, jer pojedincima, poput ministra Aleksandra Vulina, nije strano da upute teške reči na račun komšija, nadajući se rastu svog rejtinga. Gospodo političari, mnogo je Srba i Hrvata koji godinama uživaju u međusobnom druženju i oni su danas daleko više od statističke greške.

 

Pogledajte zašto priča o srpsko - hrvatskom prijateljstvu nije tamo negde u nekoj dalekoj budućnosti, ona i danas postoji.

Ivica Tucak i Dejan Savić

Svi se još sećamo zagrljaja selektora srpske i hrvatske reprezentacije Dejana Savića i Ivice Tucaka, posle meča u polufinalu Svetskog prvenstva. Tu utakmicu Srbije je izgubila, a Hrvatska se borila za zlato. Tada je Savić uputio srdačnu čestitku protivniku i poželeo mu sreću u finalu.

Grlili su se i posle prethodnih mečeva na raznim sportskim takmičenjima, iz kojih su Srbi izlazili kao pobednici. Tako to rade sportisti. I prijatelji.

*Foto: Tanjug/AP

Ivana Španović i Sandra Perković

Poznato je da su najbolja srpska i hrvatska ateltičarka Ivana Španović i Sandra Perković, koje su u svojim disciplinama među najboljima na svetu, veoma dobre prijateljice.

Perkovićeva je svojevremeno napisala: "Moje srce je veliko kad Ivana pobeđuje, kao što je i njeno kad ja pobeđujem". Uzvaratila je i Španovićeva: "Sandrinoj medalji se veselim kao svojoj. Ona je velika u svakom pogledu, kao pobednica, kao prijateljica i kao čovek".

*Foto: Profimedia

Teniseri i navijači

Poznato je da su srpski teniseri u odličnim odnosima sa hrvatskim, a pozitivnu energiju preneli su i tamo gde je to najteže - među navijače. Kada je srpska reprezentacija u Dejvis kup takmičenju pre dve godina bila domaćin hrvatskoj u Kraljevu, igrači protivničkog tabora su "kraljevski dočekani".

 

Tako su prijem u Srbiji opisali hrvatski mediji. Ne samo da nije bilo pogrdnih uzvika, što nije retkost na sportskim takmičenjima, već se tokom intoniranja hrvatske himne nije čuo nijedan zvižduk. Naprotiv, posle nje čuo se aplauz.

*Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

PROČITAJTE: 

Srpski i hrvatski navijači bez policije

Desilo se i ovo. Srpski i hrvatski navijači na istoj tribini, bez kordona policije koji ih razdvaja, gledaju u Argentini ono zbog čega su došli - košarkašku utakmicu.

*Foto: screenshot

Poljubac

Ko je koje nacije, naročito je nebitno kad je u pitanju ljubav. Ova slika tokom prošle godine obišla je svet. Mihael Mimi Moldvai je Srbin koji živi u Minhenu, a njegova devojka Tifani je poreklom iz Hrvatske.

 

Njih dvoje su internet zbunili bojama dresova, jer su obukli suprotne, ali ne bez razloga!- Slikali smo se posle utakmice sa Turskom u dresovima, jednostavno zato što smo bili srećni i hteli smo da pokažemo da nas ne interesuje da li ona kao Hrvatica nosi srpski i ja kao Srbin nosim hrvatski dres, sve je to isto - ispričao je Mimi tada.

*Foto: Facebook

Srpski turisti u Hrvatskoj i hrvatski u Srbiji

U Beogradu tokom cele godine možemo da sretnemo turiste iz Hrvatske, a najviše ih ima za novogodišnje praznike. Koliko Hrvati vole Beograd sada potvrđuje i statistika - najbrojniji su uz goste iz Turske, Nemačke, BiH i Grčke.

I Srbi sve češće dolaze u Zagreb i na hrvatsko primorje. Srpski turisti su prošle godine imali 878.000 noćenja, a ove godine ta brojka je bila još veća.

*Foto: D Zivancevic / Ras Srbija

Biskup Antun Škvorčević

Istog dana kada je Kolinda Grabar Kitarović pesimistički govorila o hrvatsko - srpskom prijateljstvu i kada se u Vukovaru masovno skandiralo "Za dom spremni", čuo se i glas razuma, ovog puta od jednog sveštenika.

Biskup Antun Škvorčević na misi je rekao da je "verbalna ratobornost na javnoj sceni u Hrvatskoj prostor u kojem zlo vrti svoje kolo".- Mržnja brusi zube, umrtvljuje duše, vodi u slepilo, truje sadašnjost i krade budućnost.

 

Hrvati i Srbi kao većinski hrišćanski narodi su očito pozvani "otvoriti se božjem projektu pomirenja. Želeo bih danas u Vukovaru izraziti nadu da će Katolička crkava u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći načina da se zajednički zauzmu oko toga da Isus Hrist u nama razori zlo i podele, kako ne bismo bili jedni protiv drugih, da on bude naš mir, da nam Hrvatska bude zajednički dom - poručio je Škvorčević.

*Foto: Promo

Učenici iz Jajca

Uz još na desetine đaka, ovi učenici iz Jajca prošetali gradom su gradom, noseći srpsku, hrvatsku i zastavu BiH, zbog najave osnivanja posebnih škola za Bošnjake i Hrvate.

 

I na kraju je doneta odluka da se taj predlog ne sprovede.- Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge - rekli su ovi đaci. 

*Foto: Ivica Jukanović / Facebook

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top