Ručak za novogodišnje praznike koštaće prosečnu četvoročlanu srpsku porodicu između 15.000 i 20.000 dinara, odnosno trećinu prosečne plate.

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada u Srbiji je 47.220 dinara, to znači da praktično trećina novca ode za novogodišnju trpezu.

 

To naročito važi za one koji pripremaju mrsnu trpezu i koji u proseku potroše između 15.000 i 20.000 dinara, dok oni koji poste iz kućnog budžeta izdvajaju do 10.000 dinara.

*Foto: Kurir

Na spisku za kupovinu mrsne hrane najčešće se nalaze: meso, sir i slatke đakonije, dok je na posnom spisku obično: riba, povrće i posni slatkiši.

*Foto: Profimedia

Kako nas u januaru čeka i pripremanje trpeze za Božić, a uz već postojeću stavku komunalija i ostalih stalnih troškova, pravo je pitanje kako preživeti ceo mesec s ostatkom novca.

*Foto: Zorana Jevtić

Mirjana Perić iz Petrovaradina kaže da se prosečne srpske porodice odriču većine stvari, ali da na hrani ne žele da štede, pogotovo u vreme novogodišnjih praznika, kada su porodice na okupu.

*Foto: Filip Plavčić / Ilustracija

- Suprug i ja smo na minimalcu i uz pomoć roditelja izguramo januar i februar. Da nam nije roditeljskih penzija, ne bismo pripremali tako bogatu novogodišnju trpezu jer kupujemo deci i paketiće - kaže Perić.

 

Svake godine za novogodišnje praznike trpeza bude bogata jer pored toga što Novu godinu dočekuje u svom domu s porodicom, tokom praznika im dolazi rodbina i prijatelji u goste.

*Foto: Ap / Ilustracija

- Kupićemo oko pet kilograma mesa. Uvek je to svinjetina, i potrebno nam je do 3.000 dinara. Kuvaćemo i čorbu, a za nju nam je potrebno dodatnih 2.000, kako za piletinu, tako i za sve ostale sastojke. Ruska salata je nezaobilazna i za nju je potrebno oko 1.500 dinara - kaže Perićeva.

Hit večeri - sarma

Neizostavni deo repertoara novogodišnje trpeze je i sarma, za koju je potrebno dodatnih 1.200 dinara, što podrazumeva kiseli kupus i mleveno mesto.

*Foto: Marina Lopičić

- Kako imamo dvoje male dece, kolači su obavezni. Ove godine napravićemo tortu. To je dodatnih 2.000 dinara - kaže Perić.

Sve do kolača porodicu novogodišnja trpeza košta 10.000 dinara, a u tu cenu nije uračunat alkohol kao ni predjelo.

 

 Dve boce vina, kao i pivo, voda, te negazirani sokovi koštaju dodatnih 3.000 dinara, a boca žestine od 1.000 do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od vrste alkohola.

Predjelo koje podrazumeva: kulen, čajnu, feta sir i kačkavalj košta dodatnih 1.500 dinara.

*Foto: Ap / Ilustracija

Prodavci s druge strane kažu da posla bude, ali da bi uvek moglo bolje.

- Najviše posla imamo pred kraj godine, i to od 20. decembra. Vikendom budu najveće gužve, dok prvih nekoliko dana januara bude veliko zatišje do pred Božić - kaže prodavačica na Limanskoj pijaci u Novom Sadu Valentina Zerić.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je rekao da se u vreme novogodišnjih praznika povećava cena hrane do 30 odsto.

- Trgovci podižu cene onih artikala koji su najtraženiji tokom novogodišnjih praznika i to od 10 do 30 odsto - kaže Papović.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top