Najstariji građani nakon povećanja penzija od pet odsto, koliko će biti od januara, mogli bi dobiti po još jedno u četvrtom i desetom mesecu.

Penzionere su uplašile informacije da će umanjene penzije ostati na snazi i tokom sledeće godine, kako je predviđeno Predlogom nacrta budžeta za 2018, i zaključili su da neće biti ništa od obećanog povećanja od pet odsto u januaru.

 

Ali nema razloga za brigu. Tih pet odsto ne zavisi od Zakona o privremeno umanjenim penzijama.

Usklađivanje s inflacijom

- Prema sadašnjem predlogu budžeta, penzioneri će u januaru dobiti decembarsko primanje, koje će biti uvećano za pet odsto, a isplata će ići kao i inače. Za usklađivanje penzija ima prostora jer ono zavisi od projekcije rasta inflacije i bruto društvenog proizvoda. Ukoliko dođe do ukidanja zakona o privremeno umanjenim penzijama, usklađivanje će se, pored ovog povećanja od pet odsto, raditi u aprilu i oktobru. To bi značilo da bi se penzije podigle 1. aprila za dva odsto, kao i 1. oktobra za oko jedan, jedan i po procenat. Međutim, pošto zakon očigledno ostaje na snazi, onda ništa od primene usklađivanja. Ali videćemoi - kaže narodni poslanik Momo Čolaković, član PUPS.

Vasilije Belobrković, predsednik Gradske organizacije penzionera, očekuje da će 2018. zakon biti ukinut:

Premijerka obećala

- Ako smo podržali umanjenje penzija da bismo ozdravili finansijsku situaciju u zemlji, red je da se sada, kada se ona popravila, taj zakon ukine. Premijerka Brnabić je izjavila da će zakon biti ukinut i da će usklađivanje sa inflacijom biti dva puta godišnje.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top