BalkansPress

Dobro došli!

Sajt izmišljene kompanije je kopija sajta firme koja zaista postoji.

Krajem novembra, veći broj, uglavnom visokokvalifikovanih građana Srbije, preko „regrutera“ na društvenoj mreži Linkedin dobio je ponudu i pitanje da li su zainteresovani za rad u Velikoj Britaniji. U pitanju je, navodno, kompanija SOGEL iz Edinburga, koja nudi izuzetnu platu i uslove za stručnjake iz Srbije. 

 

- Naravno da sam se odmah zainteresovao za ponudu i poslao povratni mejl. Posle niza upitnika i onlajn intervjua, koje sam morao odraditi u roku od 72 sata, javili su mi iz kompanije da sam ušao u najuži izbor. Naravno, počinje ushićenje i uzbuđenje. I dok se spremam za put u Edinburg na finalni razgovor uživo ili makar „Skajp“ intervju, na mejl mi stiže dokument sa poslovnom ponudom koju je teško odbiti: ugovor na tri godine, fantastična plata, zdravstveno, benefiti, plaćen put i prevoz... - prenosi mašinski inženjer Nenad S. (44), naš sagovornik, jedan od onih koji su dobili na prvi pogled fantastičnu ponudu!

Vizu vadite preko ambasade - Najvažnija stvar koja mora da se zna: viza za Veliku Britaniju popunjava se i plaća isključivo onlajn, putem zvaničnog sajta njihove vlade i nema prečica, popunite upitnike onlajn, platite onlajn i zakažete razgovor za vizu. Dokumenta koja vam pošalje „imigraciono odeljenje“ kompanije SOGEL su svakako fantastična kopija onlajn upitnika, ali su baš to - kopija. A račun koji ćete dobiti kada popunite upitnik i uplatite za „vizu“ sigurno će vas odvesti u novčani gubitak ili dugove.

Naravno, sve ima svoje „ali”...

- Ono što napominju u mejlu je da morate da potpišete ugovor u roku od 72 sata i da se javite na posao za mesec dana (ponovo je brzina od presudne važnosti). Naravno, za odlazak na rad u Britaniju neophodna je radna viza, a da bi se dobila, potrebno je mnogo papirologije i vremena. E, tu uskače „kompanija” i sve one koji nemaju radnu vizu (a nema je gotovo niko u Srbiji) upućuje na njihovog posrednika za imigraciju kako bi vizu dobili po ubrzanom postupku. Iz „imigracione agencije“ javljaju vam da ne brinete i šalju vam dokumenta kako biste ih popunili, pa čim na određeni račun uplatite 900 funti, sve će biti završeno - nastavlja priču Nenad i dodaje da se tu suočio sa „dva šoka”.

 

- Prvi je što ste posao dobili, a da nikoga u oči pogledali niste, a drugi je da se na posao morate javiti u vrlo kratkom roku. I dok u panici smišljate od koga da pozajmite novac za vizu, šta ćete sa porodicom, sadašnjim poslovima, roditeljima, ne razmišljate o najvažnijoj stvari: ako nešto izgleda previše dobro, sigurno nije istina - svedoči naš sagovornik.

Naša ekipa uključila se ovde u priču i za našeg čitaoca odradila detektivski posao:

Pozvali smo firmu iz Britanije, ali se na telefon niko nije javljao. Zamolili smo kolege iz Edinburga da odu na adresu na kojoj je navodno registrovan SOGEL. Otišli su tamo, ali na toj adresi nikakav SOGEL ne postoji. Agencije za imigraciju koja nudi posredovanje za vizu takođe fizički nigde ne postoji, a na njihov broj telefona javila se osoba sa veoma lošim izgovorom engleskog jezika.

Sve dobro proverite - Ako želite dobro plaćen posao u inostranstvu i ako je s vama kontaktirao neki „regrutera“ za posao putem Linkedina, pažljivo proverite, ukoliko možete i fizički, sve detalje u vezi sa državom u koju odlazite, načinom dobijanja vize, kompanijom u kojoj vam je ponuđen posao, da ne postanete lak plen sofisticiranih prevaranata. Jer, ako pokušate da pošaljete mejl na „zvaničan“ mejl kompanije, odgovoriće vam da je sve kako treba i može se lako desiti da postanete žrtva prevare.

Ono što je neverovatno dobro odrađeno u ovoj prevari je to što se mislilo na sve detalje: sve izgleda zvanično, javljate se na zvanični mejl kompanije, upitnike popunjavate kao na pravom intervjuu za posao, a dokumentacija deluje izuzetno verno, kao i sam sajt. Prevaranti su posao razradili do detalja – pa tako na Linkedinu postoje profili i direktora i „zaposlenih”, pretraga na „Guglu“ pokazuje da firma postoji u različitim registrima... Međutim, naknadnom proverom utvrdili smo da je sajt kompanije SOGEL klon - kopija sajta stvarne firme iz SAD koja se bavi energentima. Na „who is“ proveri sajta vidi se da je kreiran novembra ove godine i da je registrovan u - Moskvi!

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top