BalkansPress

Dobro došli!

Beograđanin koji živi u Australiji, Aleksa Vulović (25), snimio je dokumentarni film o Severnoj Koreji. Odlično se proveo bez obzira na sve istine i zablude o najzatvorenijoj zemlji na svetu.

SRBI reaguju na nepravdu, pa to ti je! Ma gde da su. Primer je i Aleksa Vulović (25), rođeni Beograđanin, koji već dugo živi u Sidneju, gde je nedavno postao vrlo "polularan" posle objavljivanja satiričnog dokumentarca o Severnoj Koreji. Najzatvoreniju zemlju sveta, o kojoj, uz istine, kako kaže, vlada i mnogo zabluda, posetio je nedavno, a Australijancima, koji sve gledaju iz "američkog ugla", ali i ostatku sveta, svojim filmom je želeo da "otvori oči".

 

Aleksin dokumentarac daje malo drugačiju sliku o Severnoj Koreji. Cilj mu je bio da mnoge predrasude i licemerne osude, koje po pravilu stižu iz Amerike, a koju u korak prati i Australija, razotkrije i "spusti na zemlju". Kao student političkih nauka, ali i, kako kaže, zbog globalne nepravde koju je i Srbija, zemlja iz koje su mu koreni, trpela decenijama, imao je potrebu da snimi ovakav film.

- U Australiji već duže vlada potpuna pomama za svakom informacijom koja se tiče Severne Koreje - kaže Vulović za "Novosti". - Osim što se ovdašnji australijski mediji utrkuju koji će prvi da ismeje ili se zgrozi nad novom vešću o predsedniku Kim Džong Unu, Severnom Korejom, zapravo se "pokrivaju" domaći problemi. A često i istina.

Informacija da je u Severnoj Koreji zakonom propisano da svi muškarci moraju da se šišaju kao i njihov vladar, sručila se na zapadne medije kao "bomba". Po Aleksinim rečima, gotovo da nije bilo dana, televizije i novina, ni internet- portala, koji se nisu bavile ovom pričom. Da bi otkrili da li je neproverena glasina zaista tačna, sa prijateljem se zaputio na šišanje u Severnu Koreju. To putovanje i naravno frizura koju je, kaže, apsolutno sam izabrao, postali su deo filma koji je snimio sa prijateljem i objavio na Youtube kanalu. Nakon desetine hiljada pregleda, usledila su i gostovanja po televizijama...

- Nisam više mogao da slušam sve te laži i izmišljanja koje su plasirali australijski mediji - kaže Aleksa. - Imao sam potrebu da odgovorim na neka pitanja, baš kao što su to činili i moji roditelji tokom bombardovanja Srbije, pre 18 godina. Bio sam sedmogodišnjak i sećam se iskrivljene slike o Srbima i svemu što se tamo dešavalo, koja je plasirana na Zapadu. U Srbiji je živela moja baka i mnogo rođaka, a ja sam slušao svakodnevno kako je to zemlja divljaka i zločinaca.

Aleksa je, inače, navikao da putuje svetom, bez velike organizacije, menja prevozna sredstva, puno i pešači i tako otkriva različite kulture. Priznaje, međutim, da je putovanje Severnom Korejom, sasvim drugačije.

 

- Obavezno je ići s njihovim vodičima i ne toliko slobodno kako sam navikao - kaže Aleksa. - Zvanično, u pitanju je najizolovanija i najtajanstvenija država na svetu, kojom vladaju kultne vođe, članovi dinastije Džong! Proveo sam tamo sedam dana i bez obzira na sve priče, odlično sam se proveo i zabavio.

Aleksa sa prijateljem

U kući srpski obavezan

Aleksa srpki govori bez mane, jer je, kako kaže, u njihovom domu bilo obavezno sporazumevanje na jeziku njegovih predaka. Osim majke, koja radi u banci, oca profesora na Univerzitetu u Sidneju, ima i brata i sestru. Sledeći dokumenatarac koji priprema je o terorizmu u Australiji.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top