BalkansPress

Dobro došli!

U jednom srpskom gradu čak 21 maloletnica za proteklih 12 meseci postala je majka...

Loša informisanost adolescenata jedan je od glavnih razloga velikog broja maloletničkih trudnoća, ocenio je danas načelnik Službe za zaštitu žene zrenjaninskog Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” Dragan Ilić i dodao da je ove godine u Zrenjaninu zabeležen porođaj 21 devojčice mlađe od 18 godina.

 

Prema broju maloletničkih trudnoća, Srbija je među prvima u Evropi, a po nezvaničnoj proceni broj maloletničkih trudnoća u Srbiji kreće se oko 20 na 1.000 maloletnica u toku jedne kalendarske godine.

*Foto: Promo

Ilić je kazao da maloletnička trudnoća spada u visokorizične trudnoće i predstavlja veliki psihofizički stres za nezreli organizam, kao i da se oko 90 odsto maloletničkih trudnoća završi namernim abortusom, dok 10 odsto želi da zadrži trudnoću.

 

- Glavni razlog verovatno leži u lošoj informisanosti adolescenata o reproduktivnom zdravlju i prevenciji seksualno transmisivnih bolesti.Izloženi su ogromnom nekritičnom pritisku medija, interneta, društvenih mreža, TV, novina u kojima se sve više neguje kult fizičke lepote i seksualnosti, ali se vrlo malo pažnje posvećuje prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja - rekao je on.

Ilić je rekao da rešenja za taj problem mora biti sistemsko.

- Na prvom mestu je porodica kao osnovna ćelija društva, razgovor sa decom od najranijih dana o seksualnosti na način koje dete može da razume. Obrazovanje je možda i najznačajnija karika u lancu, uvođenje seksualnog vaspitanja u niže razrede osnovne škole - naveo je Ilić.

- Potrebno je uključiti masovna sredstva javne komunikacije u sistem očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja, ali i organizovati savetovališta za mlade pri domovima zdravlja, koje postoji u Zrenjanin.

(BalkansPress / Agencija)

Scroll to top