BalkansPress

Dobro došli!

Tokom decembra i početkom januara u našoj zemlji pojavile su se falsifikovane novčanice potvrđeno je u NBS.

Savet građanima je da budu obazrivi, a dovoljno je da opipaju novčanice, obrate pažnju na to kakav je vodeni žig jer se u velikom broju slučajeva i ”golim okom” uvidi razlika između falsifikata i originala.

 

U periodu od 1. decembra 2017. do 8. januara ove godine konstatovano je 46 komada falsifikata novčanice od 500 dinara serijskog broja AH 6184239, potvrđeno je u Narodnoj banci Srbije.

U pitanju je falsifikat poznatog tipa, osrednje izrade. U skali kvaliteta izrađenog falsifikata ocena "osrednji falsifikat" znači da je kvalitet ovog falsifikata na nivou 2, od mogućih 5 nivoa, pri čemu se najkvalitetniji i najuspešniji falsifikati rangiraju ocenom 5, ističu u centralnoj banci.

Kod dinarskih novčanica postoji samo jedan tip falsifikata koji je rangiran kao "dobar falsifikat" (nivo 3) dok su svi ostali falsifikati dinarskih novčanica rangirani kao "loši falsifikati" (nivo 1), ili "osrednji falsifikati" (nivo 2), preciziraju u NBS.

U vezi s tim, kako se dodaje,proizilazi da problem kod falsifikata dinarskih novčanica ne leži u kvalitetu njihove izrade već u činjenici da se proveri novčanica ne poklanja potrebna pažnja!

 

Kako proveriti novčanicu 

"Provera novčanica bi mogla da se izvrši na jednostavan i brz način, prilikom njihovog prijema. Prva stvar koja je uočljiva kod falsifikata je da su oni najčešće izrađeni na komercijalnom a ne originalnom, zaštićenom papiru, što se može osetiti po samom kvalitetu papira, dodirom. Takođe, lako je proveriti i postojanje i kvalitet vodenog žiga (znaka), postojanje zaštitne niti, ili duboke štampe", kažu u NBS za BKTVNews.

Krajem septembra 2017. količina gotovog novca u opticaju je bila 181,2 milijarde dinara. Kako pokazuje tadašnji izveštaj NBS, na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno je 11,7 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, odnosno na milijardu dinara u opticaju otkriven je 27.231 dinar falsifikovanog novca.

Najviše otkriveno falsifikovanih evra 

U prvih devet meseci 2017. ekspertizom novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikati, otkriveno je 740 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca, što je dvostruko manje nego u istom periodu 2016.godine, pokazuju podaci sa sajta NBS.

*Foto:Pixabay

U tom periodu otkriveno je 584 komada falsifikovanih novčanica evra, što je dva i po puta manje nego u istom peridou 2016. godine, kada je otkriveno 1.430 komada takvih novčanica.

U prvih devet meseci prošle godine u Srbiji je otkriveno 30 komada falsifikovanih novčanica od 500 evra, 39 komada od 200 evra, 176 komada u apoenima od sto evra. Zatim, 275 komada od 50 evra i 62 falsifikovane novčanice od 20 evra.

Kada je reč o dolarima, okriveno je 136 falsifikovanih novčanica od 100 dolara, dva komada od 50 dolara i dva komada od 20 dolara.

Kada se vrednost otkrivenih falsifikovanih novčanica pretvori u devize može se videti da dominantni udeo u otkrivenim falsifikovanim novčanicama ima evro /49,9 odsto/, zatim domaća valuta – dinar /37,3 odsto/ i američki dolar /10,6 odsto/, pokazuju podaci NBS za prvih devet meseci 2017.

Za otkrivanje izvršilaca krivičnog dela falsifikovanje novca i njihovo sankcionisanje nadležni su Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosudni organi sa kojima Narodna banka Srbije ima redovnu saradnju, u cilju što efikasnije borbe protiv falsifikovanja novca, podsećaju u centralnoj banci.

(BalkansPress / Bktvnews.com)

Scroll to top