BalkansPress

Dobro došli!

Vrati mi godine, draga moja zemljo.

Sa 18 godina si punoletan. Sposoban da donosiš zrele i važne odluke. Zvanično. A da li si?

Možda jesi, ali čini mi se da je to još uvek nedovoljno da ne pogrešiš. Evo šta me je nateralo da mislim o tome.

 

Prva odluka koju imaš sa 18 godina je šta ćeš studirati! Dakle, najčešće je pitanje "šta", jer su u današnje vreme fakultet podrazumeva. Ne znam kako se to dogodilo, ali se dogodilo.

Ako neko nije baš najbolji u školi, savremena verovanja su "da mora da upiše BAREM nešto, da ima BAREM neku diplomu". Da mu sutra ne kažu da nema "BAREM neku školu".

I tako barem po barem, stigosmo do toga da sa 28 godina, 10 godina od punoletstva, neko ko je diplomirao na Državnom fakultetu (D je veliko s namerom), i zaposlio se jako brzo, u struci, može da kaže: žao mi je što sam studirao!

Studiranje i kajanje, zanimljiv spoj

*Foto: Fonet / Studiranje i kajanje, zanimljiv spoj

Zašto?

Zato što je trebalo, čim sam napunio 18 godina, da odem "trbuhom za kruhom", na neki inostrani kruzer, ili u neku destinaciju gde plata nije tužan skup tri broja, rmbačim, ne vidim belog dana, i za 5 do 10 godina donesem novac koji bi mi kupio pristojan krov nad glavom.

A onda, kad bih se u svom stanu u Beogradu željan raželjavao svoje zemlje, možda bih i upisao fakultet, 10 godina stariji i mudriji. Izabrao isto, ili drugačije - svejedno! Ostalo bi za školarinu, da ne jurim budžet. Samo široko!

 

Dakle, na jednoj strani smo imali 4 godine studije i 6 radnog staža, i jedan početak kada je materijalno obezbeđenje u pitanju.

S druge strane čujem priče o konobarima i kuvarima, kao i trenerima koji su već obezbedili materijalnu sigurnost radeći na okeanima, u Emiratima i tako redom. Skidam kapu!

Takođe, na Zapadu klinci nemaju luksuz da samo studiraju. U Švajcarskoj već tokom srednje škole idu na poslove koje su izabrali i za koje se školuju. Za to primaju i novac.

Snovi iz studentskih klupa

*Foto: Zorana Jevtić / Dragan Kadić / Thinkstock / Snovi iz studentskih klupa

Studiranje bih nazvao luksuzom i odredio kao izbor, onda kad grbača oseti koliko je teško zaraditi parče hleba.

Poruke su sledeće:

Državo, uradi sve da život u tebi, sa diplomom sa fakulteta ne bude nedovoljan i nedostojan.

Roditelji, terajte svoju decu da rade i zarađuju što pre, ne zadržavajte ih u gnezdima do 38. godine, ne gajite ptice koje ne lete.

A vi, mladi naraštaji, dobro razmislite koliko danas košta diploma u Srbiji. I kako ćete je naplatiti. Ta životna matematika može da vas iznenadi na 10. godišnjicu od mature.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top