BalkansPress

Dobro došli!

Učenike koji su pozirali s narkoticima po školama i fotografije kačili na Instagram nalog „Droga Srbija“ treba najstrože kazniti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević za Kurir.

 

- Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole! Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti, i to finansijski - oštar je prvi čovek srpske prosvete.

*Foto: Instagram

Na komentar da se roditelji koji nemaju auto-sedište za dete kažnjavaju sa po 120.000 dinara i pitanje kolika bi onda realna kazna bila za one čija se deca drogiraju u školi, ministar odgovara:

 

- Što se mene tiče, mnogo veća od te, jer bi tako roditelji shvatili da treba da brinu o svojoj deci. Tu treba da se pita pravosuđe, a ne prosveta.

*Foto: Instagram

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da se problemu treba pristupiti temeljno:

- Društvo ovim mladim ljudima nije pružilo adekvatnu šansu. Sve se svodi na kauč i spavanje, niko se ne bavi sportom, ne čitaju knjige, nema sekcija po školama, prazan hod je ogroman, a jedan džoint košta 80 dinara, dok je ekstazi 100 i može da se kupi u školskom dvorištu. Droga znači smrt, a za dilere kazne moraju biti rigorozne.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj će se aktivno uključiti.

- Naša ustanova je za lečenje odraslih, ali imamo savetovalište za mlade. Organizujemo program „Rana detekcija“, namenjen deci kod kojih je primećeno da su u riziku da bi probala narkotike ili da su to već uradila. Roditelji su važan faktor u dečjem ponašanju - kaže direktorka primarijus dr Mira Kovačević.

*Foto: Instagram

I Ministarstvo pravde osuđuje propagiranje upotrebe droge, naročito kod maloletnika:

 

- Priprema se nacrt novog zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica, koji će obezbediti bolju zaštitu maloletnika, ali i efikasnije vođenje krivičnih postupaka protiv njih.

*Foto: Ap

MUP pisao „Fejsbuku “ - Policija traži pomoć od Zakerberga

MUP Srbije se uključio u istragu. Obratili su se „Fejsbuku“, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, i pod čijem okrilju posluje Instagram, sa zahtevom da dobiju IP adresu i ostale podatke administratora naloga „Droga Srbija“. Radi se i na identifikaciji dece, saznajemo u MUP.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top