BalkansPress

Dobro došli!

Zoran Belić se deset godina predstavljao kao otac Varnava, građani mu kupili automobil i motocikl, na kraju se slučajno saznalo da je na poternici MUP.

Hapšenje Milorada Radovanovića iz Kragujevca, lažnog sveštenika SPC i pripadnika MUP, podsetilo je na privođenje još jednog prevaranta iz ovog grada koji se predstavljao kao „otac Varnava“.

 

Ispostavilo se da je ovaj „monah“ zapravo Zoran Belić, koji je godinama bio na poternici MUP, a kom su građani toliko verovali da su mu poklonili čak automobil i motocikl!

Iako ova dva slučaja nisu povezana, zaprepašćujuće je da su obojica uspela da ubede veliki broj ljudi da su sveštena lica.

*Foto: Privatna arhiva

Poštovan u narodu

- Otac Varnava je bio popularan u narodu. Njemu su se, pored običnih građana, i ugledni privrednici u Kragujevcu ispovedali, ljubili ruku, dobijao je bogate priloge. Svi su ga obožavali - kaže izvor našeg lista.

Prema njegovim rečima, Šumadinci su ovog naočitog i rečitog „monaha“, navodno izbeglog iz Republike Srpske Krajine, prihvatili kao rod najrođeniji.

 

- Pričao je da se svojevremeno zamonašio u manastiru Krka. Manastir Denkovac u kome je služio postao je poslednjih godina duhovno središte ovog kraja - priča naš sagovornik.

Ovaj čovek brzo je stekao poverenje građana.

- Varnava je brzo ušao u naše živote. Svi smo mu verovali. Ipak, najdalje je prošao jedan naš prijatelj. Kupio mu je čak automobil i motor - priča jedan Kragujevčanin.

*Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, bilo mu je sumnjivo što monah vozi motor, ali nije mogao da ubedi prijatelje koji su mu rekli „da ne bogohuli“.

- Čuđenje i strah pohranjivala je i činjenica da monah nije postio u vreme Velikog posta i da je odstupao od mnogih strogih pravila - kaže naš sagovornik.

 

Sumnja inspektora

Varnavi su rasli apetiti, bio je glavni gost na mnogim svetkovinama, sakupljao priloge za manastir...

- Igrom slučaja, jednom od inspektora koji je pobožan bilo je sumnjivo što se ovaj monah ne drži kanonskih pravila. Saznao je njegovo civilno ime i ubacio ga u sistem. Ispostavilo se da je desetak godina bio na poternici - priča izvor Kurira. Posle hapšenja, Zoran Belić pušten je da se brani sa slobode.

Hilandarski gulaš

*MONAH, A JEDE MESO!

Prilikom jedne posete manastiru Drači pored Kragujevca, „otac Varnava“ spremio je gulaš po „hilandarskom receptu“. Opšte čuđenje monahinja zbog činjenice da se na Hilandaru uopšte ne jede meso za njega nije predstavljao problem.

- Ova priča se i danas prepričava u Kragujevcu - pričaju naši sagovornici.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top