BalkansPress

Dobro došli!

Pre nje rekord je držao mali Vuk, koji sada ima pet godina, rodio u 24. nedelji u Višegradskoj sa samo 470 grama!

U beogradskom porodilištu "Narodni front" pre tri nedelje rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživelo u Srbiji.

Prema rečima načelnice porodilišta u GAK "Narodni front" prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje devojčice, rođene u 28. nedelji, je dobro.

 

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, pre određenog termina, navodi list dodajući da je uspela da dostigne druge stupnje razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

"Zastoj u rastu je jako redak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 nedelja", rekla je Rakić.

*Foto: Fonet

Kako je objasnila, u 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma. "Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svet i sada je u relativno dobrom stanju", dodala je Rakić.

 

Ona je istakla da je beba premeštena na Institut za neonatologiju. "Prema saznanjima naših lekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice", istakla je profesorka.

*Foto: Fonet

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a pre nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. nedelju u GAK u Višegradskoj sa samo 470 grama zbog greške lekara, dodala je Rakić. Vuk sada ima pet godina.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top