BalkansPress

Dobro došli!

Obratite pažnju da li na kutiji leka ima jedna od oznaka - crni šuplji trougao, puni crveni trougao ili paragraf i crveni trougao.

Beograd- Na sposobnost vozača pored alkohola i psihoaktivnih supstanci mogu da utiču i pojedini lekovi, tako da, bez obzira na to da li je vozač napravio neki prekršaj ili ne, on se može kazniti i ako je upravljao vozilom pod dejstvom zabranjenih lekova.

 

Kazna je, kako piše SAT, od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, plus 8 kaznenih poena i najmanje 6 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Loš uticaj na vozače, naime, nemaju lekovi za nazeb, prehladu, grip ili bolove. Radi se o grupi "ozbiljnih" lekova, koji su kao takvi i iznačeni, a oni se uglavnom koriste za psihijatrijske i lečenje neuroloških bolesti...

*Foto: Shutterstock

List piše da čak i neki koji nisu obeleženi posebnim oznakama, i mogu da se kupe bez recepta, mogu da izazovu pospanost i slične simptome, možda u blažoj formi, ali dovoljnoj da vozača dovedu u opasnost tokom vožnje. To, između ostalih, važi i za preparate odnosno pomoćna sredstva koja se koriste u lečenju prehlade i gripa.

 

Postoje tri oznake na lekovima - crni šuplji trougao, puni crveni trougao i paragraf i crveni trougao.

Šupljim crnim trouglom označavaju se lekovi koji mogu da utiču na psihofizičke sposobnosti, a među njima su, između ostalih, medikamenti za smirenje, lekovi protiv mučnina, anksioznosti...

*Foto: Shutterstock

Pun crveni trougao označava lek koji snažno utiče na psihofizičke sposobnosti, i ako neko uzima lek sa takvom oznakom njemu je izričito zabranjeno da vozi.  Ovakvu oznaku uglavnom imaju lekovi za teške oblike depresije, šizofreniju, protiv nesanice, alergije...

Ako lek sadrži paragraf i trougao to znači da je vozaču koji ga uzima zabranjeno upravljanje vozilom. U tom slučaju se radi o opojnim drogama.

Zato, uvek pre uzimanja leka pročitajte upustvo jer ono uglavnom sadrži eventualni uticaj na vozačke sposobnosti. Malo je, naime, verovatno da će policija utvrditi da neko vozi pod dejstvom zabranjenog leka, ali ako vozač izazove nezgodu, to ga može koštati više od kazne za prekršaje.

(BalkansPress / SAT)

Scroll to top