BalkansPress

Dobro došli!

Roditelji u Srbiji koji se oglušuju o apele i upozorenja lekara da decu treba vakcinisati, što je jedini način da se izbegne epidemija opasnih zaraznih bolesti, smislili su nov način kako da njihova dece ne prime MMR vakcinu ili da je privremeno odlože - naovdna alergija na jaja.

Iako se ova alergija izuzetno retko javlja, po dokumentaciji koju ovih dana dobijaju pedijatri iz cele zemlje, izgleda da vlada prava epidemija.

 

Ideja za ovako nešto, ubeđeni su lekari, jeste uputstvo za upotrebu vakcina pojedinih proizvođača, u kome stoji da cepivo privremeno ne smeju da prime oni koji su alergični na jaja.

Da roditelji sada masovno na razne način dolaze do potvrda o ovoj alergiji, lekari veruju i da je to zbog toga što vrtići više neće da primaju nevakcinisanu decu, osim naravno, onu koja je nisu primila iz zdravstvenih razloga.

*Foto: Promo

Prof. dr Zoran Radovanović potvrđuje za "Blic" da je u poslednje vreme primećeno da navodno mnoga deca imaju alergiju na jaja, "kao da se radi o epidemiji", i objašnjava da je pedijatrima najgore.

 

Do potvrde za 5.000 dinara

- Roditelji vode decu i rade te testove za intoleranciju na hranu, i tamo im pokaže da je dete alergično na jaja. Taj izveštaj, naravno da pedijatri ne uvažavaju, pa zato roditelji odlaze dalje i traže pomoć privatnika. Za četiri do pet hiljada dinara od njih dobiju potvrdu da je dete alergično na jaja. Zbog toga su najviše pedijatri u neprilici. Ne znaju šta da rade, jer dobiju izveštaj na kojem je ponekada potpisan profesor Univerziteta, a protiv njihovog izveštaja ne mogu ništa - objašnjava prof. dr Radovanović.

*Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Sa alergijom na jaja nije moguće vakcinaciju trajno odložiti, već samo privremeno. A na koliko se ona odlaže i da li je ipak moguća vakcinisati detet iako ima alergiju, odlučuju isključivo pedijatri.

Inače, ukoliko dete ima alergiju na jaje, ona se manifestuje pojavom koprivnjače u roku od sat vremena kada dete pojede belance. Može se javiti i anafilaktilčki šok, kao i gušenje.

Više od 2.000 obolelih

U Srbiji je do sada 2.160 osoba obolelo od malih boginja. Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја je imala 65 gоdinа. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа.

Vеćinа оbоlеlih оsоbа је nеvакcinisаnа, nеpоtpunо vакcinisаnа ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.

Оd ukupnоg brоја оbоlеlih, 33 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili је hоspitаlizаciја u tоku. Оd tеžih kоmplikаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа kоd јеdnе i upаlа plućа kоd 258 оbоlеlih оsоbа.

Od malih boginja umrle su dve osobe, jedan tridesetogodišnjak iz Beograda i dvogodišnje dete iz Aleksinca.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top