BalkansPress

Dobro došli!

Karleuša uzvratila Lončaru nakon što je podržao tužbe protiv onih koji promovišu antivakcinaciju. Lekari pak složni da je ministar uradio odličnu stvar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je intervjuom za Kurir, u kome je podržao tužbe protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove, izazvao pravu buru u javnosti. Najprozvanijom se osetila pevačica Jelena Karleuša, koja je više puta javno pozivala roditelje da ne vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, tvrdeći da izaziva autizam.

Karleuša je i sada ostala pri svom stavu i najavila čak i tužbu protiv ministra zdravlja.

 

Šarlatani i kritike

- Ovaj ministar Lončar ako me još jednom pomene... moraću da ga tužim. Razumem opsesiju, razumem i da moraš, ali odje*i! Zastrašuj one koji se tebe i tvoje klike plaše. Roditelji, pravo na izbor da li ćete vakcinisati vaše dete i moje pravo da ovo kažem vam niko ne može oduzeti - napisala je pevačica na Tviteru.

*Foto: Profimedia

I dok druge javne ličnosti koji su pozivali na bojkot vakcinacije, poput dramaturga Maje Volk, spisateljice Mirjane Bobić Mojisilović ili Miroljuba Petrovića, u širokim narodnim masama poznatog po krilatici „pod mač, bato“, nisu želele da komentarišu stavove ministra zdravlja, doktor Tomislav Stevanović, predsednik udruženja Pedijatrija zasnovana na dokazima, koje je zajedno sa udruženjem Građani protiv šarlatanstva podnelo krivičnu prijave zbog antivakcinalnog delovanja, kaže da je veoma zadovoljan što je Lončar podržao njihovu inicijativu.

 

Tužilaštvo radi na prijavi

- Svi mi koji smo branili vakcinu, počevši od epidemiologa pa sve do roditelja koji su se spontano okupili iza ovih tužbi, očekivali smo podršku ministra, jer smo znali da bez podrške države, politike i medija ne možemo da konkretizujemo našu borbu. Lončar je uradio odličnu stvar! Obuhvat vakcinisane dece se povećava, ali i vakcini treba vreme da počne da deluje. Do epidemije morbila je moglo i da ne dođe da su ljudi slušali struku, a ne ljude koje su dizali paniku od MMR vakcine - kaže Stevanović i dodaje da je tužilaštvo u Beogradu radi na njihovim krivičnim prijavama.

Da podsetimo, Lončar se zapitao da li je neko od tih narodnih pevačica i šarlatana obišao decu koja su dobila komplikacije od morbila ili pogledao u oči zdravstvene radnike koje se bore za spas dečjih života.

dr Zoran Radojičić

*Foto: Aleksandar Jovanovic Cile / Dr Zoran Radojčić

Direktor Tiršove - Preuzmite odgovornost za iskazano

Profesor Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, naglašava da je važno da svaka osoba koja govori u javnosti shvati ozbiljno svoju društvenu ulogu i bude spremna da preuzme odgovornost za iskazano:

- Ne mogu da prebacim odgovornost na roditelje kad je u pitanju zdravlje dece, sasvim je razumljivo da su nepoverljivi i da žele samo najbolje. Savet je da naprave jasnu razliku između stava o nekoj temi i znanja o tome. Nažalost, dešava nam se ono na šta smo upozoravali: sa smanjenjem broja vakcinisane dece došlo je do znatnog porasta zaraženih i sada su ugroženi i odrasli i deca koja iz objektivnog razloga ne mogu da se vakcinišu, a koja su zaštićena kada je procenat vakcinisanih visok. Posebno su ugrožena teško bolesna deca, koju lečimo u Tiršovoj, a čiji je imunitet kompromitovan osnovnom bolešću. Uvažavanje roditeljskih strahova, informisanje roditelja i odgovornost za javno izgovorenu reč su ključni - izjavio je Radojčić za Kurir.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top