BalkansPress

Dobro došli!

U Srbiji 60 odsto žena na selu nema pravo na penziju, a samo 17 odsto su vlasnice imanja što je ograničenje za pokretanje posla i uzimanje kredita, najvećim delom se vode kao nezaposlene, iako rade i doprinose svojoj porodici.

Beograd - Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena - 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a u Srbiji će tim povodom biti održano više manifestacija i skupova.

 

Nacionalna konferencija "Žene iz rurаlnih krаjevа - rаvnoprаvne grаdjаnke Srbije" biće održana danas u Palati "Srbija" u Beogradu, a na Trgu Republike protestni Osmomartovski marš u organizaciji Mreža Žene protiv nasilja, Labrisa, Astre, Romske ženske mreže i Mreže Žena u crnom Srbije.

*Foto: Ap / Ilustracija

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i vicepremijerka Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče da položaj žena u Srbiji još nije onakav kakav bi trebalo da bude i ukazala da "nije lako ženama u Srbiji, a posebno ženama na selu koje su višestruko diskriminisane".

Kazala je da i dalje ima nasilja nad ženama, dovođenja u pitanje slobode izbora radjanja dece, nejednakih plata žena i muškaraca, i istakla je da o nasilju nad ženama treba da se razgovara od malih nogu.

 

U Srbiji 60 odsto žena na selu nema pravo na penziju, a samo 17 odsto su vlasnice imanja što je ograničenje za pokretanje posla i uzimanje kredita, najvećim delom se vode kao nezaposlene, iako rade i doprinose svojoj porodici, rekla je Mihajlović juče u Beogradu, predstavljajući rezultat inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima".

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je gradjankama Srbije Medjunarodni dan žena - praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, ali je upozorio da žene još nemaju jednaka prava kao muškarci, pre svega na radu, u privredi i politici.

*Foto: Ap / Ilustracija

Od ukupnog broja pritužbi iz oblasti rodne ravnopravnosti, koje stižu zaštitniku gradjana, čak trećina je zbog nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je juče na prijemu uoči Medjunarodnog dana žena da u Ministarastvu svakodnevno 6.670 žena brine da Srbija bude sigurnije mesto za život, dok 1.612 pripadnica "s oružjem" brine da Srbija bude bezbedna.

Prema podacima evropske kancelarije za statistiku Evrostat objavljenim uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, žene su tokom 2016. u zemljama EU u proseku zaradjivale 16 odsto manje nego muškarci.

 

Ta razlika je veća od 20 odsto u Estoniji gde iznosi 25,3 odsto, zatim u Češkoj, 21,8 odsto, a slede Nemačka s 21,5 odsto, Velika Britanija s 21 odsto i Austrija s 20,1 odsto. Na suprotnom kraju je Rumunija, s razlikom od 5,2 odsto, a potom Italija s 5,3 i Luksemburg s 5,5 odsto. Belgija, Poljska, Slovenija i Hrvatska takodje imaju razliku u primanjima manju od 10 odsto.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao povodom Međunarodnog dana žena da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti posao koji do danas nije dovršen i koji predstavlja najveći izazov u oblasti ljudskih prava.

Gutereš je rekao da više od jedne milijarde žena u svetu nije zakonom zaštićeno od seksualnog nasilja u porodici, a da se neplaćeni rad koji mnoge žene obavljaju ne prepoznaje.

Ipak, ocenio je da su "aktivizam i zagovaranje generacija žena doneli rezultate" i da "više devojčica nego ikada ranije pohadja školu", da "više žena obavlja plaćene poslove i zauzima visoke pozicije u privatnom sektoru, akademskoj sferi, politici i medjunarodnim organizacijama, uključujući UN".

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

(BalkansPress / Beta)

Scroll to top