BalkansPress

Dobro došli!

Iskreno se nadam da će organizatori imati razumevanja - rekao je Kristijan Stošić.

Kristijan Stošić (37) je pobednik 31. Beogradskog maratona. Sve mu se čini da će ostati bez glavne nagrade od 3.000 evra jer, kako kaže, nije ispunio limit. Tvrdi da se u svetu tako nešto nikada ne bi dogodilo. Ipak, o svemu će odlučiti organizatori koji ga još nisu kontaktirali.

Naime, zbog slabog vremena mogao bi da ostane i bez novčane spomenute novčane nagrade jer je rezultat slabiji od propozicija, ali o tome će odlučiti organizatori.

 

- Verovatno neću dobiti nagradu, ali organizatori treba da uzmu u obzir vremenske uslove koji su bili užasni. Prvu nagradu od 3.000 evra sigurno neću uzeti zbog tog limit, a drugu nagradu sam prekoračio za 23 sekunde. Niko mi se još nije obratio od nadležnih, ali mislim da niko neće ni reagovati.

- Iskreno se nadam da će imati razumevanja. Ako sada to ne urade, verujem da sledeće godine niko neće učestvovati. Poštujem ja limite, ali nijedan od nas trojice nije ispunio te uslove i samim tim je mala verovatnoća da ćemo dobiti nagradu - rekao je Kristijan Stošić za "Telegraf.rs".

*Foto: Tanjug / AP / Srpski atletičari Kristijan Stošic i Nora Trklja pobednici 31. Beogradskog maratona 

Stošić je pre samo tri dobio ćerkicu, pa je ovu pobedu posvetio njoj.

Kristijan je član AK "Vranjski maratonci" i ovo nije prvo takmičenje na kom je pobedio. Trči preko 20 godina i postoji velika verovatnoća da se je učestvovao na svim maratonima u Srbiji.

 

Nije bilo stranaca, sad nek nas ispočtuju do kraja

Zadovoljan je organizacijom i smatra da je sve bilo na zavidnom nivou. Prošle godine je bio četvrti na Beogradskom maratonu i istrčao je 2 sata i 38 minuta.

*Foto: Privatna arhiva / Prošle godine je bio četvrti na Beogradskom maratonu i istrčao je 2 sata i 38 minuta 

- Najveći problem jučerašnjeg maratone je visoka temperatura. Sunce prži sve vreme dok trčite, ali valjda će nadležni imati razumevanja. Bilo bi mi krivo ako ne isplate ništa, ipak smo mi trčali skoro tri sata, a to nije malo. Drago mi je što se prijavilo ovoliko ljudi, ja bih voleo da nas ima više- dodao je Stošić.

- Nije bilo nikoga od stranaca, naši organizatori su hteli da nam daju šansu i sada to treba i da ispoštuju do kraja. Ako nismo ispunili limite neka nam daju bar 50% nagrade, tako se to radi u svetu, samo kod nas je ovako. To mi smeta, ne može da nema nagrade. Zamislite da odete u Njujork i pobedite na maratonu i oni vam kažu nema ništa od nagrade, pa to je nemoguće - dodao je pobednik Beogradskog maratona.

*Foto: skyrunning-serbia.com / Kristijan Stošić pobednik "Skajraninga" 

Ipak, komentari pojedinih građana su ga baš povredili.

"Kakav bre maraton, ceo grad je blokiran, sad moram da idem peške", "Što ne idu po selima da trče maratone" - samo su neki od njih.

 

- Svuda u svetu je maraton događaj, samo je kod nas problem. A ovi što hoće da trčimo po selima, neka se vrate u isto. Pa, prijatelju ti si prvi došao odande i sad meni prosipaš pamet ovde. Najgore je kada čovek izađe iz opanaka u cipele. Ni ja nisam rođen u Beogradu, pa ne pljujem po njemu. Ne može neko da dođe sa sela i da čuva prasiće ovde po centru grada. Ljudi žele da donesu svoj grad ovde, a to je nemoguće - istakao je Kristijan.

*Foto: skyrunning-serbia.com / Kristijan Stošić 

Pre tri nedelje je pobedio na maratonu u Jagodini, a 2014. godine je trčao po Suvoj planini.

-  To je priroda, u pitanju je ekstremni trčanje koje se zove "Sky running" u prevodu "nebesko trčanje". Ekstremno je teško, ali je uspeo da pobedi - dodao je Stošić.

 

Nažalost, Kristijan je zaposlen i ne može maksimalno da se posveti trčanju. Ipak, najlepši mu je trening kada trči za trogodišnjom ćerkicom.

*Foto: Privatna arhiva / Svuda u svetu je maraton događaj, samo je kod nas problem, rekao je Kristijan Stošić 

Banjaluka u maju organizuje polumaraton na koji će najverovatnije otići.

- Videćemo kakva će biti situacija kada bebica dođe, moraćemo oko nje da se angažujemo. A tu je i posao, tako da trčanje pada u drugi plan - zaključio je Stošić.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top