BalkansPress

Dobro došli!

Saobraćajna policija kaznila je u prethodna tri dana više od 500 bahatih za volanom zbog prekoračenja srednje brzine od 120 km/h na šest čeonih rampi na autoputu, a pre nego što nagaze na gas, vozači bi trebalo da znaju da je ušteda vremena minorna u odnosu na rizik i sankciju.

 

Saobraćajna policija od petka dežura na šest čeonih naplatnih rampi u Vrčinu, Šimanovcima, Staroj Pazovi, Nišu, Šidu i Subotici, gde odmah sankcioniše neodgovorne vozače dok bahate za volanom koji prekorače srednju brzinu i izađu na neku od bočnih rampi gde nema saobraćajne patrole čeka kazna na kućnu adresu.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

Naime, na svim naplatnim rampama na autoputu postoje kamere koje beleže registarske oznake i prosečnu brzinu vozila. To znači da vozači sa srpskim tablicama ni na koji način ne mogu da izbegnu kaznu dok vozači sa stranim registarskim oznakama dobijaju sankciju samo na rampama gde dežura saobraćajna policija, i to odmah.

 

Policija zaustavlja vozila posle naplatne rampe

Inače, u prethodna tri dana više od 90 odsto kažnjenih bili su “stranci”.

- Naši vozači su uglavnom upoznati sa ovom merom, tako da ne čine ni celih 10 odsto sankcionisanih. Planiramo da pred letnju sezonu pošaljemo dopise ambasadama kako bismo upozorili svoje državljane na sankcionisanje prekoračenja srednje brzine u Srbiji, ali i da na više jezika na elektronskim displejima na autoputu obavestimo vozače o ovoj novini - poručuju u saobraćajnoj policiji.

Inače, vozači ne dobijaju na računu na naplatnoj rampi informaciju o prosečnoj brzini kojom su vozili, već saobraćajna policija tu “priznanicu” sa srednjom brzinom dodeljuje samo onima koji naprave prekršaj.

U saobraćajnoj policiji tvrde da bahati vozači neće moći tako lako da izbegnu kaznu ni pauzom između dve rampe pošto će broj vozila presretača biti povećan na autoputu, a koristiće se i sve više radara.

Policijaci pored naplatnih rampi

FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG

Policijaci pored naplatnih rampi

Bez obzira na to, statistika pokazuje da nijedna kazna nije vredna uštede vremena, a da je rizik daleko veći.

Primera radi, dozvoljenom prosečnom brzinom od 120 kilometara na sat se od naplatne rampe u Šimanovcima do rampe u Adaševcima u dužini od 76 kilometara stiže za 38 minuta dok se pri brzini od 140 km/h ta deonica prelazi za 32 i po minuta ili za svega šest i po minuta brže. Zbog tih nekoliko minuta vozač bi morao da plati kaznu od 3.000. U slučaju da vozi 160 km/h, „ušteda“ nepunih deset minuta koštaće ga 10.000 do 20.000 dinara, tri negativna poena i oduzimanje dozvole od jednog meseca do 12 meseci. Treba imati na umu da je udarac u zid pri brzini od 120 kilometara na sat jednak padu na zemlju sa 14. sprata zgrade, objašnjenje je stručnjaka.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top