U njihovim prodavnicama proizvode koji su na akciji možete platiti trostruko skuplje nego ako ih kupite po regularnoj ceni. Takođe, jedne te iste komade nameštaja već mesecima reklamiraju da su baš tad na nedeljnoj akciji, što je grubo kršenje zakona.

 

Naime, ako ležaj "santos" pazarite po regularnoj ceni, koštaće vas 6.068 dinara, ali ako ga kupite sa akcijskim popustom, koštaće vas tri puta više, čak 22.490 dinara. Ako sačekate da akcija prođe, uštedećete 16.422 dinara. I TV sto "trio-TV" daleko je povoljnije da pazarite po regularnoj ceni. Na akciji košta 10.427 dinara, dok sa "popustom" staje 6.068. dinara. 

No, tu nije kraj obmanama kupaca i kršenju zakona. Ako pomno pratite akcije u ovim prodavnicama nameštaja, biće vam jasno da su jedni te isti proizvodi već mesecima na akciji, ali se ona uvek promoviše kao nedeljna. 

Tako, na primer, regal "ringo" je od 18. do 24. aprila bio na nedeljnoj akciji po specijalnoj ceni. I ništa ne bi bilo sporno da "Forma Ideale" isti regal ne reklamira tako već nedeljama unazad, po jednoj te istoj ceni. 

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić napominje da su ovi potezi kompanije ne samo nelogični već i nezakoniti.
- Potpuno je neshvatljivo da akcijska cena bude veća od regularne. To je prekršaj koji se u našem zakonu vodi kao lažno oglašavanje. Svako koga je "Forma Ideale" na ovaj način obmanula ima pravo da traži novčanu razliku, koja nije mala - kaže Bumbić.

On objašnjava da su ovakvi potezi nezakoniti jer dovode kupce u zabludu i teraju na ekonomske odluke koje se mogu loše odraziti na vaš novčanik.

U "Formi Ideale" ćute - Ekipa "Zaštitnika potrošača" ponovo je pokušala da stupi u kontakt sa kompanijom "Forma Ideale". Međutim, do sada objašnjenje, kao ni odgovor na pitanje kako je ovo smelo da se dogodi nismo dobili.

- Kupci su se već žalili  upravo na regal "ringo", da je već neko vreme na sniženju, a ja tvrdim da je od 1. aprila taj komad nameštaja svake nedelje na nedeljnoj akciji. Ovo je prekršaj koji tera kupce na lošu ekonomsku odluku i dovodi ih u zabludu. Možda je neki kupac požurio sa kupovinom jer je mislio da taj regal samo ove nedelje može kupiti po sniženoj ceni iako bi možda sledeće nedelje imao više novca ili je te nedelje novac mogao uložiti u neku mnogo potrebniju stvar. Ta prevara u oglašavanju ga je navela na lošu finansijsku odluku, pa je zbog toga to kažnjivo zakonom - objašnjava Bumbić.

 

Sa njim je saglasan i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, koji savetuje da se ovakvi primeri nepoštene prakse odmah prijave tržišnoj inspekciji.

- Prema zakonu, proizvod ne bi smeo da bude na akciji duže nego što je trajala redovna cena. Isti proizvod ne sme da se nađe dva puta zaredom na akciji, to je kršenje zakona i tržišna inspekcija mora da se pozabavi tim. "Forma Ideale" sprovodi nepoštenu trgovinsku praksu i za to su zaprećene kazne od 300.000 do dva miliona dinara. Kupci moraju obraćati pažnju čak i na ovakve sitnice da ne bi bili prevareni, a ako se ipak to desi, treba prijaviti tržišnoj inspekciji - jasan je Papović. 

Poverovao im, pa ušao u minus

Predsedniku udruženja "Zaštita potrošača" Nenadu Bumbiću potrošači su se već žalili da ih je "Forma Ideale" na ovaj način "navukao" da kupe regal "ringo". - Našem udruženju već se žalio čovek koji je kupio regal "ringo" na jednoj od nedeljnih akcija. On je pravi primer kako ovakvi nezakoniti propusti kompanije "Forma Ideale" mogu navesti kupca na lošu ekonomsku odluku. Naime, on je ušao u jednu od njihovih prodavnica i pitao prodavca da li će slučajno taj regal ponovo biti na sniženju pošto trenutno nije baš pri parama. Prodavac mu je rekao da ta snižena cena važi samo do kraja nedelje, nakon čega akcija prestaje i vraća se regularna cena. Kako je regal bio dosta jeftiniji na akciji, on je odlučio da uđe u dozvoljeni minus kako bi ga kupio po sniženoj ceni. Čovek se šokirao kada je naredne nedelje došao po regal i video da se on opet nalazi na istoj toj nedeljnoj akciji - priča Bumbić.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top