Od sledećeg leta građanima Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije najverovatnije će biti ukinut roming tokom boravka u zemljama Evropske unije, saznaje Informer!

To znači da će građani ovih zemalja koji putuju po teritoriji EU moći da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće! Ova odluka treba da bude doneta na Samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja u Sofiji.

Roming je, inače, već u potpunosti ukinut između zemalja EU i ta odluka se primenjuje od sredine prošle godine.

Prema rečima naših dobro upućenih sagovornika, da bi operateri prestali da na području EU naplaćuju upotrebu mobilnih telefona građanima zemalja Zapadnog Balkana, potrebno je najmanje godinu dana. Toliko je vremena, kako navode naši izvori, neophodno kako bi se uskladili propisi i brojne procedure koje će "naterati' mobilne operatere da ukinu naplatu rominga.

 

- Evropska unija je usvojila prošle godine zakon kojim ukida roming za svoje građane i oni više nemaju dodatne troškove zbog korišćenja mobilnih telefona kada otputuju u inostranstvo. Međutim, naši građani i dalje plaćaju roming, i to papreno. Nema tog čoveka u Srbiji koji se nije uhvatio za glavu kada je video račun za mobilni posle letovanja u inostranstvu. Sada se čuju najave da će na samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan prekosutra u Sofiji, Bugarska, koja je domaćin ovog skupa, predložiti da se ukine naplata rominga za zemlje Zapadnog Balkana! Ako bi se ta odluka usvojila, moralo bi da protekne neko vreme da bi se ona primenila. Ima puno dokumenata koji moraju da se usklade i potpišu kako bi mobilni operateri potom ukinuli roming. Naši građani bi u tom slučaju kada putuju u zemlje EU plaćali potpuno iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju, i to je nešto što svi priželjkuju. 

Minut u romingu od 99 do 150 dinara - Mobilni operateri u Srbiji naplaćuju minut razgovora u zemljama Evropske unije od 99 do 150 dinara. Toliko košta minut odlaznog poziva, dok minut odlaznog poziva staje od 29 dinara do 54,9 dinara. Za 100 KB interneta treba izdvojiti u romingu od 72 do 99,9 dinara.

Da je izvesno da će se u Sofiji raspravljati upravo o tom predlogu, potvrđuje i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić. On navodi da je Bugarska aktivirala inicijativu i potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana.

- Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji trebalo da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana, što znači da bi roming bio potpuno ukinut - kaže Ljajić za Informer.

On navodi da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će i sada u Sofiji biti ukinut roming za zemlje Zapadnog Balkana.

- Evropi je trebalo 10 godina da ukine roming, tako da je nezahvalno prognozirati tačno vreme kada će roming biti ukinut i za nas. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promenu tog dokumenta. Videćemo kako se stvari odvijaju, za sada je izvesno da mobilni operatori Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma, da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cena rominga do njegovog potpunog ukidanja u regionu - istakao je Ljajić.

(Izvor: Informer)

Scroll to top