BalkansPress

Dobro došli!

NOVINARKA Branka Jajić (66) iz Zrenjanina, koja je juče teško povređena kad se na nju obrušio deo konstrukcije metalne bine dok je vodila etno-festival “Banatska priča” u tom gradu, nalazi se na lečenju na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je sinoć hitno operisana. Ona je na kliniku primljena s teškim povredama grudnog koša, a njeno stanje sada je stabilno.

A nesreći je “u oči” gledala dr Nada Macura, koja je bila član žirija svečanosti. Kako za “Novosti” otkriva, pukom srećom je izbegla da bude povređena.

- Došao je trenutak da se proglasi pobednik festivala, a Branka je pozvala članove žirija da dođu do bine - svedoči portparolka Hitne pomoći. - Jedna gospođa me je zamolila da se slikamo, a konstrukcija je pala baš u tom trenutku. Da se nisam fotografisala, možda bih i ja bila povređana.

Macura kaže da nekoliko minuta nisu znali kako da priđu povređenoj Branki.

- To je teška konstrukcija, i četiri mladića su je jedva podigla i sve vreme pridržavala kako bih se ja provukla do Branke. Puzala sam do nje.... Ležala je preko stolova na kojima su se nalazili pokloni. Bila je bez svesti 10 minuta. Bezuspešno sam pokušavala da joj izvučem jezik, kako se ne bi ugušila, i pritom je polivala vodom. U jednom trenutku je došla svesti, ali je jedva govorila. Pokušala je da se pomeri i tog časa sam znala da joj kičma nije povređena. Ipak, oba plućna krila su joj stradala, a zadobila je i nekoliko preloma rebara.

Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik lista “Zrenjanin”, u kojem Branka Jajić radi kao novinarka, veli da je dobio potvrdu da je Brankino zdravstveno stanje dobro.

- Od Brankinog supruga sam saznao da je ona operisana, jer su joj probušena oba plućna krila, a sva rebra polomljena. Na sreću, operacija je dobro prošla tako da je Branka jutros stabilno, svesna je i komunicira. Pozivamo nadležne državne organe da sankcionišu odgovorne za izazivanje opasnosti koja je ugrozila život koleginice Jajić - rekao je Bubnjević.

UHAPŠEN VLASNIK BINE - Zrenjaninska policija brzo je reagovala i uhapsila i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, odredila meru zadržavanja D. Š. (50) iz Sremske Kamenice, koji je vlasnik firme koja je postavila binu. Osimnjičeni se tereti da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, saopštila je policija.

Zasad se ne zna ko je kriv za nesreću. U policijski zapisnik je uneto da se sve dogodilo oko 16 sati, kada je sa visine pao deo konstrukcije na kojem su bili okačeni reflektor i reklamni panoi. Kako svedoče očevici, taj deo konstrukcije je pao u trenutku kada su na bini bile tri-četiri odrasle osobe i nekoliko dece. Na sreću, nijedno dete nije povređeno, jer su sklonjena.

- Odjednom se čulo da neko viče “pada”. Deca su na vreme sklonjena ili su skočila s bine, ali je na voditeljku, sa leđa, na potiljak pala šipka od 11 metara - govori očevidac Ilija Fanka, jedan od učesnika festivala, a slično priča i zrenjaninski novinar Branislav Prokić:

- To je bio trenutak kada su se na bini delile diplome učesnicima. Zanimljivo je da vetar uopšte nije bio jak, a bina se nalazila na parkingu između zgrada - priča Prokić.

Scroll to top